<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar ut kjempeutbytte etter skogsalg

Motekongen Ola Mæles Sjølyst Utvikling solgte i fjor i underkant av 600.000 mål i Namdalen. Det resulterte i over 500 millioner kroner i ren gevinst.

Publisert 1. aug. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 3. aug. 2021 klokken 11.06
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 677 ord
GOD BUTIKK: Ola Mæle tok ut et utbytte på 260 millioner fra Sjølyst Utvikling, etter å ha solgt unna 591.000 mål i Namdalen. Foto: Eivind Yggeseth

I 2003 kjøpte Ola Mæle 1,35 millioner mål skog i Namdalen av Norske Skog, parallelt med ekteparet Ulvig Kiær. Uenighet om hvem som hadde rett på målene endte med rettssak, hvor Mæle i 2009 ble tildelt 730.000 mål mot å betale 88 millioner kroner. I 2020 solgte investoren 591.000 mål til det tyske LAM Landund Forstwirtschaft.

Slikt blir det penger av.

Finansavisen har tidligere omtalt Mæles skogsalg. Tyskerne kjøpte aksjeselskapene Namdal Bruk, Store Bjørhusdal Bruk, Tunnsjø Bruk og Van Severen & Co. Den gangen hadde ikke Mæle anledning til å kommentere prisen.

Nå har Sjølyst Utvikling levert årsregnskapet for 2020. Der fremgår det at Mæles selskap Sjølyst Utvikling fikk en gevinst på 400 millioner for salget av de fire aksjeselskapene. Ola Mæle bekrefter overfor Finansavisen at overskuddet kommer fra salget av målene i Namdalen. Mæle har tidligere solgt skogsarealer og kraftrettighetene i området. Trekker man fra de 88 millionene han betalte i 2009, er gevinsten på over 500 millioner kroner.

Dermed kunne Mæle ta ut et utbytte på 260 millioner kroner fra selskapet.

Hva har du tenkt å bruke utbyttet til?

– Først og fremst så har vi kvittet oss med gjeld. Vi nedbetalte en gjeld på 140 millioner kroner i forbindelse med salget av aksjene i de fire selskapene. Det er veldig deilig å være gjeldfri. Ellers driver vi driver vi aktivt med investeringer innenfor tre områder: retail, eiendom, og skog og utmark, sier Ola Mæle til Finansavisen.

Hvordan investerer dere?

– Innenfor retail fortsetter vi blant annet arbeidet med å bygge opp Follestad-kjeden og motemerket Urban Pioneers. Innen eiendom har vi bygget – og solgt ut – tre boligområder i Bærum. Til sammen er det snakk om 200 boenheter. Vi ser også veldig lyst på prosjektet med å bygge en ny bydel med boliger på travbanen i Drammen.

Ola Mæle (60)

  • Eiendomsinvestor, utbygger og motekonge.
  • Eier og driver eiendomsselskapet Sjølyst Utvikling.
  • Aktiv utbygger av næringseiendom, bolig og hytter i Norge, Sverige og Latvia.
  • Ble kjent da han grunnla klesmerket Bik Bok på 1980-tallet.
  • Er rangert som Norges 321. rikeste med en formue på 1,15 milliarder kroner (Kapital 400).

Betalte ikke skatt

Til tross for et solid overskudd på 380 millioner kroner betalte Sjølyst Utvikling ikke en krone i skatt i 2020.

– Hvorfor betalte du ikke skatt på gevinsten?

– På meg personlig blir det noen millioner som går til skatt. Vi betalte ikke skatt på grunn av fritaksmetoden. Den gjør at aksjeselskaper ikke betaler skatt på akjsegevinst, sier Mæle.

– Hvordan går det med de andre investeringene dine?

– Vi sitter fortsatt igjen med rundt 140.000 mål i Namdalen, (eid gjennom datterselskapet Skorovas Gruber, journ. anm.). Der utvikler vi nå inntil 1.000 nye hytter til et «nordtrøndersk Sjusjøen», sier Mæle.

– Ellers er jeg lite i aksjemarkedet, men inne i flere startups. Jeg er veldig glad i å se unge, glødende mennesker som er motivert av en god idé, legger Mæle til.

– Trenger kobber til det grønne skiftet

Det er ikke bare potensialet for nye eiendommer Mæle ser i Namdalen. Blant annet ble det bygget to vannkraftverk på 50 gigawatt-timer på den ene eiendommen som ble solgt til et engelsk pesjonsfond. Det skal forsyne hyttefeltet og lokalbefolkningen med energi.

Investoren er også svært interessert i den gamle Elkem-gruven, Skorovas Gruber. 

– Vi skal prøvebore etter kobber i og rundt de gamle Elkem-gruvene. Finner vi ikke noe der, leter vi også etter kobber i andre nærliggende områder i Namdalen.

Hvorfor kobber?

Kongsberg Automotive

(Mill. euro) 2. kv./21 2. kv./20
Driftsinntekter 295,9 153,6
Driftsresultat 5,1 -116,5
Resultat før skatt -1,6 -123,1
Resultat etter skatt -1,4 -116,7

– Vi trenger kobber til det grønne skiftet. En vindmøllepark trenger tonnevis med kobber. I produksjonen av en enkelt elbil trengs det rett i underkant av 100 kilo kobber.

Om han finner kobber gjenstår å se. Gjør han det kan Bik Bok-grunnleggeren gjøre veldig god butikk. Til nå i år har prisen på kobber steget med 25 prosent til 9.700 dollar per tonn. Det tilsvarer i overkant av 85.000 kroner.