<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk industri beveger seg motstrøms

Mandag ble PMI-tall for Norge og resten av verden offentliggjort, og det kan virke som om land nå beveger seg i ulike retninger.

Publisert 3. aug. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
INDUSTRI: Nye PMI-tall for juli viser at Kina går motstrøms. Foto: Fredrik Warbo

Ifølge en fersk morgenrapport fra Handelsbanken er dagens makroagenda nokså tynn. Dog var gårdagens store begivenhet at PMI-tall for industrien ble kjent, som viser hvor mye industribedrifter kjøper inn av varer og tjenester.

Handelsbanken påpeker at PMI i eurosonen fortsatte veksten i juli, som tyder på optimisme i industrisektoren. Tallet endte på 62,8 etter oppjusteringer fra blant annet Tyskland. 

I USA falt endelig PMI-tall på 63,4 i juli, som var en oppgang fra 62,1 i juni. På den andre siden viser ISM-undersøkelsen en svak nedgang, som kommer av en viss svekkelse i produksjon. Samtidig steg sysselsettingsgraden i industrisektoren, så alt i alt tyder indikatorer på at industrien i USA er i ferd med å få en oppsving, ifølge Handelsbanken.

Svakere i Kina

I den nyeste Caixin-målingen har industriveksten i Kina beveget seg i motsatt retning. Offisielle tall tyder på en nedgang, og optimismen er ikke på langt nær like tydelig som i USA og Europa.

I Norge landet PMI på 63,3, opp fra 61,3 i juli. Rapporten vedlegger at i likhet med USA og Europa bidrar internasjonale forsendelsesproblemer med å presse indeksen kunstig opp, mens det faktum at produksjon og sysselsetting øker tyder på en faktisk optimisme.