<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BNP steg mindre enn ventet

I andre kvartal var norsk økonomi forbi bunnpunktet. – En milepæl, sier seksjonssjef i SSB.

Publisert 20. aug. 2021 kl. 08.13
Oppdatert 20. aug. 2021 klokken 08.35
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 201 ord
Foto: NTB

BNP for fastlands-Norge steg sesongjustert 1,4 prosent i andre kvartal, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Direkt var det på forhånd ventet at BNP ville stiger med 1,7 prosent.

I juni var BNP for Fastlands-Norge tilbake på samme nivå som før pandemien rammet i mars i fjor, og var da opp 0,7 prosent.

«I 2. kvartal 2021 var norsk økonomi forbi bunnpunktet. Lavere smittespredning, vaksiner og lettelser i smitteverntiltak gjorde at den økonomiske aktiviteten gradvis tok seg opp», skriver SSB.

– En milepæl

– Det er en milepæl i den helt uvanlige perioden norsk økonomi har vært inne i siden mars 2020, sier seksjonssjef for Nasjonalregnskapet, Pål Sletten, i en kommentar.

Tjenestenæringer som overnatting og servering, transport og kulturtjenester vært hardt rammet har siden mars 2020, og på tross av sterk oppgang i andre kvartal har aktiviteten i disse næringene fortsatt lav i juni.

«Samtidig som konsumet av tjenester falt, har varekonsumet økt under pandemien. Det har ført til at varehandelen har holdt seg oppe, og denne økte ytterligere i mai da butikkene åpnet igjen. Også konsumrettet industri har klart seg godt, mens leverandørindustrien har hatt en svakere utvikling, blant annet på grunn av problemer knyttet til tilgang til utenlandsk arbeidskraft i april», skriver SSB.