<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gir 4,2 mrd. i redningspakke til flyindustrien

Biden-administrasjonen setter av 482 millioner dollar for å redde 22.500 arbeidsplasser

    Publisert 13. sep. 2021 kl. 14.49
    Oppdatert 13. sep. 2021 klokken 14.51
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 307 ord
    KOMMER MED GAVER: President Joe Biden «gir» nesten 500 millioner dollar i redningspakke til 313 leverandører innen luftfartsindustrien.  Foto: Bloomberg

    Myndighetene i USA vil gjøre 482 millioner dollar – nesten 4,2 milliarder kroner – tilgjengelig for produsenter innen luftfartsindustrien. Pengene kommer for å hindre leverandørene i kutte i stillinger og lønninger, melder AP. 

    Redningspakken er ment å dekke halvparten av lønningene i 313 selskaper, noe som skal bidra til å redde 22.500 arbeidsplasser, påstår det amerikanske transportdepartementet. Grovt regnet blir det nesten 190.000 kroner i støtte pr. stilling reddet.

    Covid-19 sendte luftfartsindustrien ut i krise. Og selv om trafikken har tatt seg opp, har spredningen av delta-varianten ført til flere kanselleringer og færre reiser de seneste månedene. Minst 100.000 stillinger innen luftfart skal ha gått tapt i løpet av pandemien, sier transportdepartementet. 

    Boeing-leverandør får mest

    3.000 STILLINGER REDDET: Det Kansas-baserte selskapet Spirit Aerosystems vil motta over 650 millioner kroner i støtte fra de amerikanske myndighetene. Foto: Bloomberg

    Den som vil motta den største delen av redningspakken er Spirit Aerosystems som holder til Kansas. Spirit er en leverandør til Boeing og vil motta 75,5 millioner dollar for å beskytte 3.200 arbeidsplasser. 

    Andre selskaper som også vil motta støtte er Parker-Hannifin Corp. i Ohio, som lager hydrauliske systemer for fly. DE får 39,7 millioner dollar. Mens luftfartsenheten til Panasonic, som har base i California, vil få 25,8 millioner i støtte. 

    Pengene vil bli hentet fra covid-stimulipakken på 1,9 billioner dollar som ble godkjent av kongressen i mars.

    Ifølge AP ligner redningspakken mye på redningspakken som ble gitt til flyselskapene som var på 54 milliarder dollar tidligere under pandemien. Da ble også flyselskapene enige om å ikke si opp noen, men de klarte likevel å kvitte seg med titusenvis av ansatte ved å lokke med insentiver for å slutte eller førtidspensjonere seg.

    Nylig utdelte en annen del av transportdepartementet, Federal Aviation Administration, 100 millioner dollar til luftfartsselskaper, som blant annet Boeing, General Electrics luftfartsdivisjon og jetmotorprodusent Pratt & Whitney, for å gjøre fly mindre forurensende og roligere.