<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 24. sep. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 26. sep. 2021 klokken 08.28
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 551 ord
Olemic Thommessen. Foto: NTB

Er de dummere enn oss?

Nei, stortingsrepresentantene kan ikke være dummere enn oss (folket). Stortinget skal gjenspeile tverrsnittet av befolkningen, og gjør vel trolig det.

De tjener én million kroner i året, som er det dobbelte av gjennomsnittslønnen i landet, og det skal vel indikere at arbeidet på Stortinget er spesielt krevende eller krever flere arbeidstimer i året enn det som er et normalt årsverk.

De tror de slipper unna med alt

Dummere enn oss kan de ikke være. Men kanskje det er et fellestrekk at de skjønner lite av økonomi og at de er frekke. De tror de slipper unna med alt. Hvilket ikke er så rart, siden Stortingets administrasjon åpenbart ikke kontrollerer noe som helst når det gjelder representantenes lønninger, etterlønn, reisegodtgjørelser eller såkalte pendlerboliger.

Riksrevisor Per-Kristian Foss, tidligere Høyre-politiker og finansminister, kan fortelle at Riksrevisjonen i 2017 ville foreta en revisjon hos Stortingets administrasjon, en såkalt «etterlevelsesrevisjon», hvor da bruken av penger på Stortinget skulle kontrolleres, men det ble stoppet av daværende stortingspresident Olemic Thommessen (H) som mente det ikke var hjemmel for en slik revisjon, mens Foss hevder at Riksrevisjonen hadde utført en slik revisjon på Stortinget i mer enn 100 år.

Vi er derfor ikke sjokkert eller overrasket når det nå kommer frem at den pendlerboligen han selv var blitt tildelt, i flere år ble brukt som bolig for Thommessens sønn.

Alt er mulig.

Pendlerbolig er noe stortingsrepresentanter får tildelt i Oslo hvis de opprettholder boligen i hjemkommunen, fordi det ikke er rimelig at representantene skal bære kostnadene ved to boliger. Det er enkelt. Likevel er det stortingsrepresentanter som får pendlerbolig selv når de ikke har egen bolig i hjemkommunen, og også hvis de later som de har egen bolig, for eksempel i et gammelt gutterom i foreldrenes hus (Ropstad-saken).

Poenget er at stortingsrepresentantene blir fordelsbeskattet for pendlerboligen hvis de ikke har bolig eller bokostnader i hjemkommunen.

Dette er så vanskelig at utenbys politikere eier flere boliger i Oslo og utenom Oslo, som kjøpes og selges og leies ut, og de får ikke fordelsbeskatning. Politikerne later som de ikke skjønner hva det går om, og Stortingets administrasjon skjønner enda mindre. De skal nå utrede de skatterettslige sidene.

Men er de dummere enn oss? Når det gjelder etterlønn ser det slik ut. Etterlønn, altså det stortingspolitikerne får når de slutter på Stortinget og ikke har annen stilling å gå til, skal bortfalle når politikerne får inntekt fra annet hold. Men massevis av politikerne har ikke meldt fra om sine nye stillinger med lønn, og Stortinget pøser ut uten kontroll.

Da må de faktisk være litt dummere enn oss, hvis de påberoper seg at de skal ha både etterlønn og inntekt fra annet hold.

Men de er faktisk smartere enn oss når de konstruerer falske reiseregninger, med gale kjørelengder, og ber om penger ved bruk av egen bil selv når turene ikke har funnet sted.

Stortingets administrasjon skjønte ingenting, men de første dommene for skattesvik har falt.

Stortinget trodde det var nok å kontrollere om representantene hadde brukt korrekt kilometergodtgjørelse. Høhø.

Stortingsrepresentanter står nå i kø for å få sjekket om de har brukt pendlerboligene korrekt, og om det skulle vært fordelsbeskatning og innbetalt arbeidsgiveravgift. Er de oppdaget?

Det vi vet er at Stortingets administrasjon ikke har hørt om arbeidsgiveravgift. Det er noe nytt for dem. Men er de da dummere enn oss? Litt.

Stortingets adm. direktør, Marianne Andreassen, ser ut som hun lider hele tiden.

Det har hun grunn til.