<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kommunene får 2,5 milliarder kroner ekstra

Regjeringen vil plusse på de frie midlene til kommunene med 2,5 milliarder kroner i forhold til Solberg-regjeringens budsjettforslag.

    Publisert 8. nov. 2021 kl. 07.00
    Oppdatert 8. nov. 2021 klokken 13.26
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 311 ord
    MER TIL KOMMUNENE: Fra regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: NTB

    – Vi styrker kommuneøkonomien. Vi legger på 2,5 milliarder kroner ekstra, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

    Av dette går 2 milliarder kroner til kommunene, mens 500 millioner kroner går til fylkeskommunene, opplyser kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp).

    Samtidig vil regjeringen droppe Solberg-regjeringens kutt i finansieringen av ressurskrevende tjenester for personer med ekstra bistandsbehov. Dette utgjør 300 millioner kroner, som kommer på toppen av de frie midlene.

    Dette må du vite om det nye budsjettet: – 2023 blir mye verre
    Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er ute med regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2022. Navnebror Trygve Hegnar forteller hva du bør vite og hva dette budsjettet sier om hva vi har i vente.

    – Tung satsing

    Solberg-regjeringen foreslo å øke de frie midlene med 2 milliarder kroner. Med dette i bunn vil kommunene totalt få 4,5 milliarder kroner mer i frie midler å rutte med neste år, sammenlignet med i år.

    – Det er en tung satsing. Det er et viktig mål for regjeringen å styrke velferdstjenestene og tjenestetilbudet nært folk i hele landet, sier Bjørn Arild Gram til NTB.

    Før helgen fortalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i et intervju med VG at kommunene skal få 1,2 milliarder kroner mer for å hindre skolenedleggelser. Disse pengene er en del av de 2,5 milliardene i frie midler, men kalles et grunnskoletilskudd. For hver grunnskole kommunen har, får de 500.000 kroner. Dersom en skole legges ned, får kommunen altså mindre i frie midler.

    – Det er kommunene som bestemmer over sin skolestruktur. Men de frie inntektene vil bli påvirket av hvor mange skoler de har, forklarer Gram.

    Mer i reserve

    Gram, som tidligere var styreleder i kommunenes organisasjon KS, sier kommuneøkonomien har strammet seg til de siste årene. Selv om de nå får mer penger, kommer han med en formaning:

    – Dette skal gå til å styrke tjenestetilbudet, samtidig må den enkelte kommune tenke langsiktig. Det kan også være smart å styrke reservene og marginene i driften, sier han.

    Han påpeker at det særlig innenfor helse- og omsorgstjenester er en kraftig underliggende kostnadsvekst.

    Mandag legger Vedum fram regjeringens forslag til endringer i dette budsjettet i en såkalt tilleggsmelding til Stortinget. Da legges også flere detaljer om kommuneopplegget fram.

    (©NTB)