<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Biden burde ta tak i rattet og gjøre en skarp u-sving

Oljeprisen henter seg inn igjen etter fallet de siste dagene. Sjefstrateg John Driscoll mener at OPEC fortsatt styrer oljetronen.

    Publisert 19. nov. 2021 kl. 08.09
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 303 ord
    OPP: Oljeprisen stiger fredag morgen etter nedgangen den siste tiden. Foto: APU GOMES

    Oljeprisen løfter seg fredag morgen og brent-oljen er opp 0,94 prosent til 82,04 dollar fatet. WTI-oljen er ned 0,05 prosent til 79,13 dollar fatet.

    Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 80,12 dollar ved stengetid på Oslo Børs torsdag.

    Oljeprisen falt kraftig torsdag etter en rapport om at USA hadde spurt Kina, Japan og andre store oljeforbrukere om å ble med og frigi strategiske oljelagre.

    «Markedet forblir likevel stramt, og eventuelt frigitte reservevolumer vil neppe endre den globale balansen vesentlig», skriver Fitch Solutions råvareanalytikere i et notat.

    «Vi venter at enhver nedside i prisene vil være begrenset både i omfang og varighet», står det videre i notatet.

    OPEC leder an

    USAs president Joe Biden har flere ganger den siste tiden kommet med klare oppfordringer til OPEC+ om å øke produksjonen utover den varslede opptrappingen på 400.000 fat, noe kartellet har nektet å gjøre.

    – Opec sitter fortsatt i førersetet, Biden burde kanskje ta tak i rattet og til og med gjøre en skarp u-sving, sier John Driscoll, sjefstrateg ved JTD Energy Services til Bloomberg.

    Driscoll legger til at det på kort sikt kan komme en nedgang på fem prosent, men at nedgangen ikke vil vare når vintermånedene kommer krypende.

    Selge unna

    Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs mener at effekten av en frigjøring av strategiske lagre er «fullt priset inn» etter fallet den siste tiden.

    – USA vil sannsynligvis selge minst 20 millioner til 30 millioner fat råolje fra den strategiske petroleumsreserven og rapporter tyder på at til sammen vil 30 millioner fat bli frigjort av andre land, sier banken i en oppdatering datert 18. november ifølge Bloomberg News, melder TDN Direkt.

    USA har ikke kommet med noen bekreftelse på at de faktisk vil frigjøre noe fra de strategiske lagrene. India og Japan har begge sagt de seneste dagene at de ikke vil selge råolje fra de nasjonale lagre.