<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen og Fredly rett ut etter produksjonsstans

Okea har stanset produksjonen på Yme-feltet uten å børsmelde saken. Spetalen og Fredly gjorde kort prosess etter inntoget i forrige uke og er nå ute av aksjonærlistene. 

    Publisert 23. nov. 2021 kl. 09.12
    Oppdatert 23. nov. 2021 klokken 12.20
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 635 ord
    SOLGT: Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly har solgt seg rett ut fra Okea. Foto: Iván Kverme/Eivind Yggeseth

     

    Oljeselskapet Okea startet i slutten av oktober produksjonen på Yme-feltet i Nordsjøen. 

    – Første olje på Yme er en viktig milepæl for selskapet, og med produksjonsstart i veldig gode markedsforhold ventes det at Yme vil legge til betydelig positiv kontantstrøm fremover samt styrke selskapets posisjon for den neste vekstfasen, sa adm. direktør Svein J. Liknes i Okea den gang.

    Det er knyttet store forventninger til dette oljefeltet, og Arctic Securities skrev i en oppdatering etter at produksjonen startet at oljefeltet bør øke produksjonen til Okea mellom 34 og 50 prosent i løpet av de neste 12 månedene.

    Nå viser det seg at produksjonen ved feltet har stanset ifølge sektoravisen Upstream – uten at Okea har børsmeldt hendelsen.

    – Høye konsentrasjoner av olje i det produserte vannet er grunnen til nedstengningen, bekrefter en talsperson i Repsol til Upstream.

    Produsert vann er vann som følger olje- og gassen opp fra reservoaret, og som inneholder kjemikalier fra produksjonen. Kun en viss mengde med olje er tillatt å slippe ut sammen med vannet, ifølge Teknisk Ukeblad.

    Produksjonen vil være stengt på feltet frem til de finner årsaken. De vet ikke om den høye oljekonsentrasjonen skyldes en målefeil eller en faktisk mekanisk feil.

    Kjapt ut

    Kjendisinvestorene Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly har solgt seg raskt ut av selskapet. 

    I forrige uke dukket investorduoen opp på aksjonærlistene med 750.000 aksjer hver i sine investeringsselskaper Tycoon Industrier og Apollo Asset Management. 

    De kjøpte seg inn på kurs rundt 22 kroner da Okea Holdings solgte seg ned i forrige uke. 

    Siden den gang har kursen fortsatt å falle og oppdaterte lister viser at de mandag hadde solgt seg ned til 400.000 aksjer hver. Tirsdag var duoen helt ute av topp 50-listen, ifølge Infront.

    Mandag endte Okea-aksjen i 24,10 kroner på Oslo Børs. Så langt i år er oljeaksjen opp 134 prosent, og markedsverdien er 2,5 milliarder kroner.

    Endringene i aksjonærlistene vises to dager etter hendelsen – T+2 dager. Endringene kan stamme fra ordinært kjøp eller salg, men også fra andre typer transaksjoner eller hendelser, som utleie av aksjer til shorting og lignende.

    – Ingen lekkasjer

    Okea jobber nå med Repsol som er operatør på Yme-feltet og selskapet vil prøve å få en litt mer oppdatert status i dag.

    Det sier adm. direktør Svein J. Liknes til TDN Direkt tirsdag.

    Liknes sier at Okea skal i møte med Repsol senere i dag, og at problemstillingen har dreid seg om å ha god nok kontroll på olje i vann under brønnopprenskning.

    – Det er ikke uvanlig under brønnopprenskning at det er en utfordring, men det er det som har vært grunnlaget for å stanse produksjonen så vidt jeg har fått informasjon om, sier han.

    Videre sier Okea-toppen at det er vanskelig å si hvor feilen ligger ettersom man ikke har fått tatt prøver av vannet, men han tror det kan være snakk om emulsjoner eller brønnvæske i vannet som gjør at man får avlesninger av vannet som havner over de grensene som er fastsatt.

    Direktøren retter samtidig en finger mot spekulasjoner om at det kan være snakk om en lekkasje på subsea-infrastruktur og understreker at det er direkte feil.

    – Det er ingen lekkasjer som er identifisert på subsea-anlegget, sier han.

    På spørsmål om hvorfor selskapet ikke har børsmeldt hendelsen, svarer Liknes at det ikke har vært helt klart når produksjonen kommer opp igjen.

    – Dette er vel den tredje eller fjerde gangen produksjonen stanser, det er jo ikke uvanlig med produksjonsstanser under oppkjøringen av et felt, sier han.

    – Foreløpig har vi ikke ansett dette som så signifikant at det var verdt å børsmelde, sier han.