<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KOLLEKSJON: Super AVI B04 Chronograph GMT 46 kommer i fem ulike utførelser. Foto: Breitling

Breitling går tilbake til røttene

Fem store pilotkronografer fra Breitling – inspirert av fire legendariske militærfly.

Publisert 16. des. 2021 kl. 11.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 417 ord

Mye har skjedd hos Breitling siden Georges Kern tok over styringen i 2017. Kern, som tidligere gjorde underverker som CEO for IWC, startet med å rydde opp i Breitlings kolleksjoner. Deretter har han frisket opp sjappa med nye merkesamarbeid, nye kjendisambassadører og et nytt fokus på miljø og bærekraft. Kort sagt har det tidligere litt gubbete merket blitt nokså hipt – ja, kanskje litt i overkant for fansen med sans for de store og maskuline klokkene Breitling var kjent for.

Den nye Super AVI-kolleksjonen viser imidlertid at Breitling ikke har glemt gamle kunster. Lineupen består av fem voksne pilotklokker på 46 mm, som drives av merkets «in-house»-produserte kronograf-urverk. Designet er løst inspirert av den gamle Breitling «Co-Pilot» ref. 765 AVI fra 1953, men overgår originalen i både størrelse og farger.

Ingen historisk remake

Super AVI er på ingen måte noen historisk remake, men byr på en særegen miks av nye og klassiske trekk, moderne urverksteknologi og elleville dimensjoner. Fargepalettene til de fem ulike klokkene er inspirert av fire legendariske angrepsfly – P-51 Mustang, Vought F4U Corsair, Curtiss Warhawk, og DH 98 Mosquito. Fire av klokkene har urkasse av rustfritt stål, men en ekstra luksuriøs versjon av «Mustang-klokken» leveres i rødt gull (derav fem klokker, og kun fire fly).

Tross visse estetiske forskjeller drives hele kolleksjonen av Breitlings egenproduserte kaliber B04. Det selvtrekkende urverket har en gangreserve på cirka 70 timer, og basert på et design med kolonnehjul og vertikal clutch. Safirglasset i baklokket gir fullt innsyn til urverket, men er også dekorert med en silhuett av modellens aktuelle fly.

INSPIRASJON: DH 98 Mosquito, Curtiss Warhawk, Vought F4U Corsair og P-51 Mustang (f.v.). Foto: Breitling

I tillegg til timer, minutter, små sekunder, dato og kronograf, er B04 utstyrt med en ekstra GMT-viser. Dermed har man muligheten til å følge tiden i to ulike tidssoner samtidig. Både kronograf- og GMT-funksjonen er et vanlig syn innen pilotklokker, men sjelden kombineres begge i en og samme klokke.

Rødt gull

Prismessig koster Breitling Super AVI B04 Chronograph GMT 46 P-51 Mustang (svart), Curtiss Warhawk (grønn) og Tribute to Vought F4U Corsair (blå) 104.850 kroner veiledende. Mosquito-versjonen er priset noe høyere til 105.900 kroner – sannsynligvis på grunn av den ripesikre keramiske bezelen. Ikke overraskende er P-51 Mustang i rødt gull med antrasittgrå urskive den aller dyreste, med en prislapp på heftige 244.950 kroner.

Ikke akkurat å regne som innstegsmodeller til Breitling-universet – men Super AVI-kolleksjonen er nok heller ikke rettet mot typiske førstegangskjøpere.