<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NFT-tørke: halvert siden januar

Digital kunst som omsettes i kryptovaluta, såkalte NFT-er, har eksplodert det seneste året. Kraftig kollaps i handelsvolumet kan tyde på at vinden har snudd.

    Publisert 22. apr. 2022 kl. 20.10
    Oppdatert 24. apr. 2022 klokken 11.36
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 281 ord
    KOLLAPS: Salg av NFT-er har falt kraftig siden nyttår. Her fra en dedikert NFT-kunstutstilling på HOFA Gallery i London i september. Foto: Bloomberg

    Salg av NFT, som formelt kan defineres som Non-Fungible Token, har skutt i været det seneste året. En god del av kjøpene gjøres med mål om å tjene penger, og mange mener at verkene vil fortsette å stige kraftig i verdi.

    Flere stilte seg spørrende til den massive prisøkningen, da det kan virke ulogisk at digital kunst som egentlig er en representasjon av dataelementer i form av en fil skal kunne være verdt flere millioner kroner.

    Nå kan imidlertid den positive trenden ha snudd i følge data fra det Singapore-baserte analyseselskapet for blokkjedeteknologi, Nansen.

    Usikkert marked

    Markedet nådde en all-time high i januar med totalt handelsvolum på 5 milliarder dollar på den mest populære NFT-børsen OpenSea. Det representerer en oppgang på over 60.000 prosent fra omsetningen i samme måned fra foregående år på kun 8 millioner dollar. Siden toppnoteringen i januar har handelsvolumet mer enn halvert seg til 1,48 milliarder dollar i mars. 

    Markedet viser derimot tendenser til bedring, der det ukentlige volumet er opp 32 prosent siden det bunnet ut i mars. Hvorvidt den seneste ukens opptur vil vedvare er usikkert i følge analytiker Louisa Choe i Nansen. 

    – Gitt dagens makroøkonomiske bilde, er det for tidlig å avgjøre om denne bedringen er en kort en, sa Choe til Bloomberg. 

    Hun forteller videre til avisen at NFT-markedet er preget av store svingninger og viser til at en av tre NFT-prosjekter har null til ingen handelsaktivitet. 

    NFT: enkelt forklart

     
    • Non-fungible token: digitalt eierskapsbevis knyttet til en digital gjenstand
    • Bruker blockchain-teknologi for å sikre at gjenstanden er unik og ikke-piratkopierbar
    • Ofte knyttet til kunstverk
    • Den dyreste NFTen var til et kunstverk av en digital kunstner kalt Beeple. Den ble solgt på auksjon til 69 millioner dollar.