<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tre norske blant EUs 100 klimanøytrale byer

Oslo, Stavanger og Trondheim er tre av de 100 byene EU har valgt ut for å delta i sitt program for grønn omstilling.

Publisert 28. apr. 2022
Oppdatert 28. apr. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 194 ord
GRØNT PROGRAM: Oslo, Stavanger og Trondheim er tre av de 100 byene EU har valgt ut for å delta i deres program for grønn omstilling. Her fra Bjørvika i Oslo. Foto: NTB

– At også Stavanger og Trondheim er valgt ut, gir oss helt nye muligheter. At tre norske byer skal inn i dette programmet, forplikter på mange måter også nasjonale myndigheter, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK.

Han sier at EU med dette anerkjenner at byene spiller en helt avgjørende rolle, og at det er i byene klimaproblemene både skapes og kan løses.

Også Tromsø hadde søkt, men måtte skuffet se at de ikke var inne på listen.

– Som arktisk hovedstad er vi selvsagt skuffet over ikke å bli utvalgt av EU som én av 100 byer til å delta i deres program for grønn omstilling. Vår ambisjon om å bli klimanøytral står imidlertid ved lag, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

EU-kommisjonen publiserte torsdag listen over de utvalgte byene til samfunnsoppdraget «100 klimanøytrale og smarte byer innen 2030». De mottok hele 377 søknader, noe som ifølge EU-kommisjonen var langt flere enn ventet.

Bodø var også blant de norske byene som søkte og ikke nådde frem.

– Selv om vi ikke ble valgt ut denne gangen, endrer ikke det vår målsetting og vår vei videre, sier kommunedirektør Kjell Hugvik i en pressemelding.

(NTB)