<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig resultatløft i Telenor: Advarer samtidig mot marginpress

Nedleggelsen av kobbernettet, høye energipriser, konkurranse i Thailand og fusjonsarbeid koster dyrt advarer Telenor. Fremover vil marginene henge etter inntektsveksten.

Publisert 3. mai 2022
Oppdatert 3. mai 2022
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 5 ord
Article lead
+ mer
lead
LA FREM TALL: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor kom tirsdag med kvartalstall og inviterte til kapitalmarkedsdag 20. september. Torstein Bøe
LA FREM TALL: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor kom tirsdag med kvartalstall og inviterte til kapitalmarkedsdag 20. september. Torstein Bøe

TEL

Telenor slapp tirsdag resultater fra første kvartal som viser en underliggende vekst i inntektene, men samtidig et press på inntjeningen. 

Telenor-aksjen deiset ned over fire prosent da Oslo Børs åpnet, men hentet seg deretter noe inn.

Antallet kunder økte med 800.000 til 172,2 millioner, underliggende omsetning med 0,5 prosent og bunnlinjen viser en økning i resultat.

Samtidig som det er skyer i horisonten, har Telenor nå fått gjennomført salget av Myanmar-virksomheten etter militærkuppet på starten av 2021. Foreløpig har Telenor fått ut 50 av de 105 millioner dollarene som libanesiske M1 Group skal betale. 

– Jeg er spesielt fornøyd med veksten i mobilinntekter og ARPU (snittinntekt per kunde, journ.anm.) i våre nordiske virksomheter. Dette demonstrerer mulighetene som ligger i å tilby kvalitetsnettverk og tjenester i verdens mest avanserte telekommarkeder. I Asia ser vi solid vekst i Bangladesh og Pakistan, sier konsernsjef Sigve Brekke i børsmelding.

Samtidig jobbes det videre med å få godkjent fusjonene Telenor har annonsert i Malaysia og Thailand. I Malaysia har telemyndighetene ytret en innledende bekymring for konkurranseforholdene.

– Vi er per i dag positive til at transaksjonen i Malaysia vil fullføres i andre halvår. I Thailand regner vi med at godkjenningen vil komme raskere, allerede i første halvår, sa Brekke under presentasjonen.

Telenor varsler også at de arrangerer kapitalmarkedsdag den 20. september.

En fordyrende cocktail

Selskapet beholder guidingen for 2022 som ble gitt i februar, men legger nå også ved noen advarsler til markedet om en svakere marginutvikling den kommende tiden:

«Vi forventer at EBITDA-veksten vil ligge bak inntektsutviklingen i noen kvartaler».

I tillegg skriver Telenor at de nå har «iverksatt tiltak for å motvirke negative elementer, særlig i andre halvår».

  • I regnskapet kommer det nemlig frem at overgangen fra kobber- til fibernett i Norge la et press på både inntekter og driftsresultat.
  • Økt konkurranse i Thailand presset også inntektssiden
  • Høyere energipriser bidro til en oppgang i driftskostnadene på 79 millioner
  • Høye prosjektkostnader bidro med 100 millioner i økte kostnader. Her peker Telenor på fusjonsprosessene i Malaysia og Thailand som drivere
  • I tillegg gikk det med 120 millioner ekstra på økt salgs- og markedsføring i Sverige og Bangladesh

Telenor varsler at flere av disse faktorene vil vedvare inn i andre kvartal. Telenor-sjefen illustrerte hvor høye strømregningene har blitt i Norge i spotmarkedet ved å sammenligne prisene med hva Telenor skal betale i deres nye fastprisavtale med Hydro:

– Hadde denne avtalen vært på plass ville energikostnadene våre i Norge vært 50 til 60 millioner kroner lavere enn det vi så i første kvartal, sa Brekke.

Telenors justerte driftsresultat (før oppkjøp og salg) falt 2,5 prosent.

Telenors guiding for 2022

I utgangspunktet er guidingen for konsernet likevel uendret og har følgende punkter, ikke medregnet Digi-virksomheten i Malaysia:

  • Man forventer en «lav énsifret vekst» egenvekst i tjenesteinntekter (før eventuelle salg og oppkjøp, organisk)
  • Et brutto driftsresultat (organisk EBITDA) «rundt 2021-nivå eller noe høyere»
  • Et investeringsnivå på 16 til 17 prosent av salgsinntekter

Myanmar- og skatteeffekt

Ser man på nøkkeltallene, så falt omsetningen med en halv milliard mot samme tid i fjor, mens driftsresultatet bedret seg fra 5,68 til 6,85 milliarder kroner.

Resultat etter skatt økte kraftig fra -3,89 til 6,57 milliarder, men på denne tiden i fjor tok Telenor en nedskrivning på 6,5 milliarder ved at hele Myanmar-satsingen ble skrevet ned til null. 

I tillegg bokførte Telenor et akkumulert tap på 0,8 milliarder til i dette kvartalet, som følge av reklassifiseringer i regnskapet. Fratrukket dette ville resultatøkningen vært fra 2,61 til 7,37 milliarder.

Det er også et par andre poster som løfter resultatet, blant annet 2,7 milliarder i positive skatteeffekter. Dette skyldes at Telenor foreløpig vant frem i tingretten i spørsmålet om tapsfradrag på virksomheten i India. I tillegg er det andre gevinster på 1,7 milliarder, som blant annet inkluderer gevinst på fibervirksomheten OpenUniverse i Sverige. 

Telenors resultat

(Mill. kr) 1. kv./22 1. kv./21
Driftsinntekter 27.009 27.518
Driftsresultat 6.852 5.680
Resultat før skatt 6.537 5.246
Resultat etter skatt 6.570 -3.889

Trekvart milliard i mobilmaster

Nytt av kvartalet er at Telenor, som lovet, nå rapporterer regnskapstall for tårnvirksomheten. 

Dette er selskapene som eier den passive infrastrukturen rundt basestasjonene for mobil, som inkluderer tomt eller leiekontrakt, bygningsmasse, strømforsyning, fiberlinjer inn til anleggene og altså mastene. 

Selve basestasjonene som sender ut mobilsignalene er det Telenors mobilvirksomheter eller andre leietagere hos tårnselskapene som eier. Tårnselskapene til Telenor heter Telenor Infra i Norge, Telenor Tower Sweden og DNA Tower i Finland.

Telenor har på linje med andre i bransjen skilt denne virksomheten ut, både fordi den får leieinntekter fra både Telenor og eksterne, og fordi det er en infrastrukturvirksomhet som pensjonsfond og andre aktører kan være interessert i å investere i.

I regnskapet kommer det frem at tårnvirksomhetene hadde 760 millioner kroner i inntekter i første kvartal og 340 millioner i brutto driftsresultat. Historiske tall oppgis ikke i regnskapet.

Telenor regner med inntekter på om lag 3,0 milliarder i 2022, altså at det ikke blir noe vekst utover det man så i første kvartal.

I snitt var det 1,62 leietagere per anlegg, med Finland på bunn med 1,4 og Sverige på topp med 2,2.

Totalt sitter tårnselskapene på 21.491 anlegg rundt i Norden, hvorav 15.991 er rene mobilanlegg. I tillegg kommer 10.000 anlegg som eies med andre.

Telenor skriver ikke noe mer om fremtiden for tårnvirksomheten utover at de «utforsker alternativer».

Finansavisen traff nylig konsernsjef Allison Kirkby i konkurrenten Telia. Hun har frigjort 12,7 milliarder kroner ved å selge unna 49 prosent eierandel i Telias tårnselskaper i Norge, Sverige og Finland til fondene Brookfield og Alecta.

I intervjuet varslet hun at mer gjenstår, inkludert Baltikum, Danmark (der Telia og Telenor eier nettet sammen) og mobilmastene på hustak, siden det er de frittstående mastene som er solgt i denne omgang.

Snart kvitt det dyre kobberet

Telenor er nå inne i innspurten i sitt enorme prosjekt for å legge ned det gamle kobbernettet som har levert fasttelefoni  i et århundre og etterhvert bredbånd. Inn kommer fiber og trådløst bredbånd over 5G.

Etter planen kobles siste kunde fra kobbernettet innen nyttår.

Samtidig som Telenor regner med at de høye driftskostnadene ved kobbernettet skal være redusert fra 1,2 milliarder i 2018 og ned til rundt 0,5 milliard ved utgangen av året, så er omstillingen krevende.

I flere kvartaler har Telenor klart å øke inntjeningen på fiber og trådløst bredbånd raskere enn bortfallet av inntekter fra kobbernettet, men ikke nå.

 I første kvartal steg inntektene fra de nye inntektene med 101 millioner, mens kobberinntektene falt med 207 millioner. Netto var inntektene altså ned 106 millioner.

Telenor hadde 90.000 kunder på trådløst bredbånd ved utgangen av juni i fjor. I andre halvår økt de med 7.000 før det kom inn 11.000 til i første kvartal, til en total på 108.000.

Antallet fiberkunder økte med 2.000 i første kvartal, langt under de 8.000 man fikk på samme tid i fjor.

Ser man på utviklingen i Telenor Norge ellers så tapte man 12.000 mobilkunder, hovedsakelig grunnet en stor offentlig kunde som forsvant. Snittinntekten per mobilkunde økte samtidig med tre prosent til 350 kroner i måneden.

Driftsresultatet i Norge falt fra 1,45 til 1,23 milliarder grunnet en nedgang i inntektene, mens investeringene økte fra 1,10 til 1,40 milliarder.