<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kaller Putin en krokodille

Boris Johnson vil fôre Ukraina med avanserte raketter, og avviser ethvert forslag om å forhandle med «krokodillen» Vladimir Putin.

Publisert 27. mai 2022 kl. 15.28
Oppdatert 27. mai 2022 klokken 15.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord
ROCKET MAN: Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: NTB

Storbritannias statsminister Boris Johnson tar til orde for økt militær støtte til Ukraina, og avviser forslaget om at president Volodymyr Zelenskyj – med krigen mot Russland på vei inn i sin fjerde måned – bør søke en fredsavtale der landet kan måtte avstå landområder. 

Som en del av den økte militære støtten åpner Johnson for avanserte våpen som såkalte MLRS-raketter (Multiple Launch Rocket Systems) som kan ramme mål fra lange distanser.

– Hvordan kan du hanskes en krokodille når den er opptatt med å spise ditt venstre ben? Fyren er helt og fullt ikke til å stole på, svarer statsministeren på spørsmål fra Bloomberg Television om utsiktene til å forhandle med Russlands president Vladimir Putin.

– Tygger seg gjennom

Ukraina har tidligere bedt om MLRS-støtte i kampene i den østlige Donbas-regionen, men har fått avventende respons fra de allierte som er redde for å havne i direkte konfrontasjon med  Russland. MLRS vil ifølge nyhetsbyrået være mer effektive mot russisk artilleri, men også øke risikoen for at raketter lander på russisk side – enten tilfeldig eller med overlegg.

NYTT KALLENAVN: For Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

– MLRS vil gjøre Ukraina i stand til å forsvare seg mot det veldig brutale russiske artilleriet, og det er den veien verden må gå. Putins styrker fortsetter å tygge seg gjennom Donbas-regionen. Fremgangen er treg, men merkbar, er jeg redd, fortsetter Johnson overfor Bloomberg.

Zelenskyj viker ikke

Ukrainske talsmenn har de siste dagene uttrykt bekymring for at de etterhvert som krigen raser videre vil bli presset til en fredsavtale hvor de må avstå landområder i regionen, men president Zelenskyj er blant dem som insisterer på at Ukraina ikke skal gi opp noe territorielt.

– Det å presse Russland er bokstavelig et spørsmål om å redde liv. Hver dag med utsettelse, svakhet, ulike uenigheter eller forslag for å blidgjøre den angripende part på bekostning av offeret betyr nye, drepte ukrainere. Og nye trusler mot hver enkelt på vårt kontinent, sa han i en tale torsdag.