<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kryptohalvering for Røkke og Seetee-sjefen

Akers kryptosatsing Seetee har et papirtap på 225 millioner kroner i bitcoin. Styreleder Ola Snøve spyttet inn titalls millioner fra egen lomme og blir med i dragsuget.

Publisert 13. juni 2022
Oppdatert 15. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 451 ord
BLODRØD BITCOIN-PORTEFØLJE: Kjell Inge Røkke og Aker har store papirtap på bitcoin i Seetee. Foto: Iván Kverme

Da Seetee kjøpte bitcoin for en halv milliard kroner, skrev Kjell Inge Røkke at den investerte kapitalen skal økes «betydelig» over tid med mer erfaring og når selskapet oppdager flere muligheter. 

Planen var å holde på posisjonen i lengre tid, såkalt hodling, og i aksjonærbrevet skriver Røkke at «det mest risikable er å ikke investere i det hele tatt». 

Men siden investoren gikk inn i krypto har bitcoin nesten halvert seg i verdi. Mandag formiddag kostet en bitcoin 23.800 dollar. Dermed er verdien av Røkkes bitcoins barbert til litt over 275 millioner kroner.

Styreleder satset tungt

Styreleder Ola Snøve i Seetee hadde ståltro i fjor. Han gikk inn med 10 prosent av kapitalen i Seetee, og i Røkkes mye omtalte aksjonærbrev står det skrevet at Snøve svarte følgende da en kollega spurte om Seetee var for risikabelt:

«Dersom det er for risikabelt for Aker, er det galskap for meg. Men å få langsiktig eksponering til bitcoin, muligheten til å utvinne mer, og muligheten til å skape nye selskaper med noen av de skarpeste hodene i verden, får man bare mulighet til én gang. Det vil være galskap å ikke gjøre det».

PAPIRTAP I BITCOIN: Styreleder Ola Snøve i Seetee. Foto: Aker BioMarine

Før Finansavisen i det hele tatt har rukket å stille et spørsmål om investeringen i bitcoin, ler styrelederen.

– Du får ingen kommentar fra meg, sier han etter å ha summet seg litt.

– Hvorfor ikke?

– Jeg har ingenting å si, sier han, fortsatt lattermildt.

Kjøpte for en halv milliard

I mars i fjor kjøpte Akers kryptosatsing Seetee bitcoin for 500 millioner kroner. Totalt ble det hamstret 1.170 bitcoin, som Finansavisen tidligere har anslått hadde en kostpris på 50.000 dollar stykket.

Utover våren i fjor falt kryptomarkedet kraftig, men i juli skjøt prisen til værs før bitcoin toppet ut på rett i underkant av 70.000 dollar i november. Siden den gang har pilene kun pekt nedover.

Hittil i år har prisen på bitcoin rast 50 prosent, den siste uken har prisen falt 25 prosent, og mandag formiddag hadde kryptovalutaen falt 12 prosent det seneste døgnet.

Spetalen kjøpte også

Kjell Inge Røkkes Aker er ikke den eneste som kjøpte bitcoin i fjor. Omtrent på samme tid som Røkkes kjøp gikk Øystein Stray Spetalen inn i kryptobørsen MiraiEx. Hvor mye han gikk inn med og hvor mye han kjøpte selv, ville han dog ikke ut med.

«Jeg møtte MiraiEx-gründerne Thuc og Øyvind dagen etter opptaket av podcasten (konferansen DNB Invest, red. anm) tidlig i mars og skjønte at jeg hadde tatt feil. Og når jeg i tillegg leste at Kjell Inge Røkke hadde gått inn i bitcoin, så var det helt åpenbart. Orker ikke å se at Røkke tjener penger og ikke jeg», sa Spetalen.

Finansavisen har ikke lykkes med å få en kommentar fra Spetalen mandag.