<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Selger norske havvindprosjekter til svensk energigigant

Prosjektene forventes å kunne dekke strømforbruket til over 1 million svenske husstander. 

    Publisert 20. juni 2022 kl. 12.06
    Oppdatert 20. juni 2022 klokken 13.03
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 241 ord
    OPPKJØP: Den svenske energigiganten Vattenfall kjøper to havvindprosjekter fra norske Zephyr. Vattenfall

    Den svenske statseide energigiganten Vattenfall har kjøpt hovedandelen i to havvindprosjekter fra det norske vindkraftselskapet Zephyr, melder selskapene mandag.

    Oppkjøpet gjelder vindkraftprosjektene Vidar og Poseidon i Skagerak på Sveriges vestkyst. Vattenfall besitter etter kjøpet en eierandel på 85 prosent, mens de resterende 15 prosentene forblir hos Zephyr. 

    Prosjektene forventes å kunne levere en årlig produksjon på 10,5 terrawattimer, tilsvarende strømforbruket til over 1 million svenske husstander, ifølge meldingen.

    – Disse prosjektene vil gi et betydelig volum av fornybar energi i et område med stor etterspørsel. De vil også støtte vår utvikling av den viktige flytende teknologien, samt muliggjøre energiproduksjon på steder lenger unna land, sier Helene Biström, leder for forretningsområdet vind i Vattenfall.

    Om Zephyr

     

    Zephyr realiserer fornybar kraft, først og fremst gjennom utvikling, bygging og drift av vindparker. Zephyr ble etablert i Norge i 2006 og har siden utvidet sin virksomhet til Island og Sverige. Selskapets svenske kontor ligger i Göteborg. Siden starten har Zephyr utviklet og bygget rundt 800 MW vindkraft. Zephyr eies av de norske offentlig eide energiselskapene Østfold Energi, Vardar og Glitre Energi.

    Om Vattenfall

     

    Vattenfall er et ledende europeisk energiselskap som i mer enn 100 år har elektrifisert bransjer, levert energi til folks hjem og modernisert samfunnet gjennom innovasjon og samarbeid. Vattenfall har ca. 19 000 ansatte og opererer primært i Sverige, Tyskland, Nederland, Danmark og Storbritannia. Vattenfall er en ledende aktør innen havvind med rundt femti aktive vindparker i fem land i Europa og en kapasitet på mer enn 2 GW under utbygging.