<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

G7-landene vil motvirke kinesisk innflytelse og forby russisk gullimport

Etter første dag av G7-landenes toppmøte i Tyskland, er det klart at de vil forby import av gull fra Russland og forsøke å motvirke Kinas økende innflytelse.

Publisert 26. juni 2022
Oppdatert 26. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 491 ord
ENIGHET: G7-landenes ledere har blitt enige om et enormt, globalt infrastruktur-initiativ. Det var USAs president Joe Biden (i midten) som foreslo initiativet. Foto: NTB

En av avtalene det ble enighet om på G7-møtet i Tyskland søndag, skal sikte mot å lukke infrastrukturgapet i lavinntektsland og å styrke den globale økonomien, ifølge Det hvite hus.

Initiativet ble foreslått av USAs president Joe Biden, og skal motvirke Kinas økende innflytelse i lavinntektsland.

– Sammen med G7-partnerne har vi som mål å samle inn 600 milliarder dollar (rundt 5.900 milliarder kroner) innen 2027 til globale infrastrukturinvesteringer, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

I motsetning til Kinas tilsvarende, enorme BRI-initiativ, vil den foreslåtte finansieringen fra G7 i stor grad komme fra private investorer og er derfor ikke garantert.

Forbyr import av russisk gull

G7-landenes ledere er enige om å innføre forbud mot import av russisk gull, men ikke russisk gull som alt er i omløp.

– USA har påført Putin kostnader som savner sidestykke ved å nekte ham de inntektene han behøver for å finansiere krigen sin i Ukraina, tvitret Biden i forkant av søndagens toppmøte.

– G7 vil kunngjøre at vi vil forby import av russisk gull, som er en betydelig eksportvare som innbringer titalls milliarder dollar til Russland, skrev han.

Noen timer senere kom bekreftelsen fra G7-ledernes toppmøte om at både de og EU vil slutte opp om et forbudet mot å importere mer gull fra Russland.

Gull er Russlands nest viktigste eksportprodukt etter olje og gass, og i 2021 eksporterte Russland gull til en verdi av over 150 milliarder kroner.

Lover samhold

Verdensmaktene startet møtet på Elmau-slottet i de tyske alpene med å ta nye skritt for å utarme Russlands krigskiste og styrke Ukrainas forsvar. Fra Tyskland fortsetter de turen til Madrid for det nær forestående Nato-toppmøtet.

– Vi må holde sammen, sa Biden til Tysklands statsminister Olaf Scholz, verten for den tre dager lange G7-samlingen.

Uttalelser om besluttsomhet kom samtidig med at Russland gjenopptok angrepene på Kyiv i det første angrepet på den ukrainske hovedstaden på tre uker – et angrep Biden fordømte som «mer av deres barbari».

Med tanke på toppmøtet oppfordret Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba G7-landene til å godkjenne flere sanksjoner mot Moskva og gi flere tunge våpen til Ukraina. President Volodymyr Zelenskyj vil trolig komme med samme bønn når han blir med på møtet via videolink mandag.

Kriser på rekker og rad

Russlands invasjon av Ukraina har ført verden ut i en rekke ulike kriser, fra skyhøy inflasjon til en truende matkrise og energimangel, som G7-lederne må forholde seg til.

De må også ta tak i trusselen om resesjon, så vel som press for å gjennomføre tiltak mot klimaendringer.

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordret olje- og gassprodusenter til å holde prisene nede for å begrense russisk fortjeneste fra de høye energiprisene.

Hans regjering støtter et amerikansk forslag om en maksimal oljepris, sa Macrons kontor, men la til at «det ville vært mye kraftigere hvis det kom fra oljeproduserende land».

John Kirby, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus, sa at G7 ville forsøke å øke kostnadene og konsekvensene av krigen mot Putin og den russiske økonomien.

(NTB)