<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår kollaps: – Bankene vil gå under

Kollaps i det kinesiske boligmarkedet vil føre til at bankene går under, varsler hedgefond forvalter Kyle Bass.

Publisert 12. juli 2022
Oppdatert 12. juli 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
DEN KINESIKE ØKONOMIEN ER I ALVORLIG TRØBBEL: Ifølge hedgefond forvalter Kyle Bass. Foto: NTB Scanpix
DEN KINESIKE ØKONOMIEN ER I ALVORLIG TRØBBEL: Ifølge hedgefond forvalter Kyle Bass. Foto: NTB Scanpix

Den kontroversielle forvalteren Kyle Bass i Hayman Capital har lenge vært en uttalt kritiker av Kina. Nå spår han at en kinesisk boligboble vil føre til at bankene går under. 

– Kommer de kinesiske bankene til å gå under? Helt sikkert, de kommer til å ha enorme hull i balansen, varslet Kyle Bass i en podcast fra The Investor's Podcast Network.

– De vil bli massakrert

Kinesiske «spøkelsesbyer» har lenge vært omtalt i internasjonale medier og havnet særlig i søkelyset etter dramatikken rundt Evergrande i fjor høst. Forvalteren tror nå at overdreven eiendomsspekulasjon vil føre til store konsekvenser for den kinesiske økonomien. Banksystemet i Kina tilsvarer nå 350 prosent av landets BNP i motsetning til i USA hvor det er 100 prosent, skriver forvalteren i en tweet. Ifølge han er boligboblen i Kina åpenbar.

– I USA er eiendomsprisene mellom 4,5 til 7 ganger gjennomsnittlig årlig inntekt. Om man ser på de velutviklede byene i Kina er prisene nå 30 ganger gjennomsnittlig årlig inntekt, sa Bass.

Dette vil sammen med med en svært lav fødselsrate og sterkt avtagende befolkningstall gjøre eiendomsprisene uholdbare på sikt. Allerede nå eier kineserne i gjennomsnitt 2,3 leiligheter hver ifølge Bass. 

ADVARER MOT KINA: Kyle Bass, grunlegger av Hayman Capital Management. Foto: Bloomberg

Eiendomsutvikling står i dag for en tredjedel av den kinesiske økonomien, og en kollaps vil derfor i høy grad påvirke de allerede høyt belånte bankene. 

Også kredittvurderings-giganten Moody's ser problemene brygge seg opp i Kina, og har nedgradert 91 kinesiske eiendomsutviklere så langt i år. Det er opp fra 51 nedgraderinger de siste ti årene til sammen ifølge forvalteren.

– Eiendomsutviklerne i Kina kommer alle til å bli massakrert, sa Bass.

De siste dagene har det vært store opptøyer rundt flere av landets største banker som stadig også har mindre likviditet. Skulle det komme et boligkrakk på toppen av dette vil det kunne raskt kunne bli stygt for de kinesiske bankene.