<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KLM betaler mer for å unngå kaos

Flyselskaper sliter med å holde på ansatte, noe som igjen fører til flykaos. Nå tar KLM grep og øker lønningene til bakkemannskapene.

Publisert 17. juli 2022
Oppdatert 17. juli 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord
BETALER BEDRE: Bakkemannskapene til KLM er nå sikret to prosent lønnsvekst fra oktober i år pluss ytterligere to prosent fra mars neste år. Foto: Bloomberg

Du har sikkert sett bilder av det i nyhetene nå i sommer.

De lange køene ved inngangsdørene til store internasjonale flyplasser og passasjerer som sover på gulvene i avgangshaller.

Andre bilder viser hundrevis av kofferter som hoper seg opp ved bagasjebånd og skjermer som avslører hvor mange flyavganger som er forsinket eller innstilt.

Mangler arbeidskraft

En grunn til at kaoset har oppstått er fordi mange som jobbet i luftfartsindustrien fikk fyken da coronaviruset herjet og fly ble satt på bakken.

Nå som pandemien er på hell og flytrafikken tar seg opp igjen, så mangler det rett og slett folk til å jobbe på flyplasser og i flyselskaper. Dermed oppstår det forsinkelser og propper i systemet.

Mange som jobbet i luftfarten har funnet seg andre levebrød, som også er bedre lønnet.

Samtidig er mange flyselskapers økonomi sterkt svekket etter to år med unntakstilstand. Det er grenser for hvor mye de kan øke sine kostnader med, uten å gå dukken.

Øker lønnen

KLM har derimot innsett at de må betale sine ansatte bedre skal de beholde dem. Derfor har selskapet nå inngått en avtale med bakkemannskapene sine om lønnsøkninger.

Fra oktober øker lønningene med to prosent, og fra mars neste år øker de med ytterligere to prosent. Ingen skal derimot få mindre enn 80 euro mer i måneden.

KLM opplyser at selskapet vil fortsette å jakte kostnadskutt, på andre områder enn lønninger.