<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boliglånsboikott: – En dominoeffekt

Nybygg i Kina verdt 222 mrd. dollar, tilsvarende 4 prosent av landets utestående boliglån, risikerer å bli stående uferdige. 

Publisert 20. juli 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
SHANGHAI. Foto: Dreamstime

Kinas president Xi Jinping har de siste månedene hjulpet overbelånte kinesiske boligutbyggere med å holde hodet over vann. Nå står sektoren, som er landets femte største, ovenfor en ny utfordring.

Huseiere i middelklassen truer med å ikke nedbetale sine boliglån på grunn av byggeforsinkelser hos de private aktørene. 

Mange av landets eiendomsselskaper har de siste månedene utsatt ferdigstillingen av sine prosjekter grunnet svekket etterspørsel, og Reuters anslår at andelen uferdige boligbygg i landet er mellom 5-20 prosent av alle boligprosjektene.

Ifølge ANZ er det risiko for at boliger verdt 222 mrd. dollar vil forbli uferdige, noe som tilsvarer omtrent 4 prosent av landets utestående boliglån.

I fjor ble omtrent 90 prosent av landets private eiendomaktørers boliger solgt før ferdigstilling. Utviklerne sliter med å betale sine gjeldsforpliktelser, da det er vanlig i sektoren å selge boliger før de er ferdigstilte.

«Det er en dominoeffekt: Ingen nye boligkjøpere vil kjøpe våre usolgte leiligheter i forhåndssalget, men vi trenger pengene vi får fra å selge halvparten til to tredjedeler av enhetene til å fullføre prosjektene,» sier en leder ved et privat kinesisk utviklerfirma til Reuters.