<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: Dette vil prege markedet

I en fersk morgenrapport kommenterer DNB Markets makrosituasjonen i verden.

Publisert 1. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 626 ord
Article lead
lead
DNB Foto: Dreamstime
DNB Foto: Dreamstime

I mandagens morgenrapport kommenterer Makroanalytiker Oddmund Berg i DNB Markets den norske økonomien, de ferske produksjon- og inflasjonstallene fra EU-sonen og Amerika, samt de skuffende industritallene fra Kina.

Den økonomiske veksten i EU-landene var høyere enn ventet i andre kvartal med en BNP-vekst på 0,7 prosent mot ventede 0,2 prosent, men med en stor spredning mellom landene. Tysk BNP flatet ut, mens det var sterkere oppgang i Frankrike, Spania og Italia. Oddmund Berg mener oppgangen er drevet av gjenåpningen av tjenestesektoren.

«Det er ikke så overraskende at utviklingen var sterkest for økonomiene som også var sterkest rammet av nedstenging. Tysk industri er trolig mer preget av leveranseproblemene og vil i tillegg møte utfordringer i forbindelse med energisituasjonen fremover», skriver han i oppdateringen.

Inflasjon

Det var ikke kun produksjonstallene i eurosonen som overrasket på oversiden. Fredagens inflasjonslesing viste nok en gang en økning i inflasjonen, denne gang til 8,9 prosent, opp fra 8,6 prosent i juni. Den europeiske sentralbanken (ESB) har gitt signaler om at de forventer ubehagelig høy inflasjon en stund fremover, og at kommende rentebeslutninger fortsetter å være betingete av data og at rentehevingene derfor vil vurderes for hvert møte separat.

«Med forholdsvis sterk vekst og høy inflasjon kan det fort ligge an til at det kommer nok en kraftig renteøkning fra ESB i september,» kommenterer Berg.

Også i USA kom det inflasjonstall fredag. PCE-deflatoren var uendret på 6,8 prosent, mens kjernedeflatoren steg 0,1 prosentpoeng til 4,8 prosent. Den amerikanske publiseringen viste også en økning i husholdningenes forbruk på 0,1 prosent, samt videre vekst i inntektene. Makroanalytikeren skriver at det kan se ut som husholdningssektoren i USA vil være i stand til å holde trykket oppe en stund til, tross kraftige renteøkninger.

I Storbritannina er det forventet at Bank of England vil heve renten videre senere denne uken, etter at Bailey har vært ute og kommunisert at en heving på 50 basispunkter er oppe til vurdering.

Norsk økonomi

Den norske kronen har siden starten av juli beveget seg fra 10,40 kroner pr. euro til å ligge på 9,90 ved inngangen til august, der mesteparten av styrkingen har skjedd i løpet av de siste to ukene. USD/NOK startet måneden på rundt 9,9 før dollarstyrkingen sendte kursen over 10,25 kroner pr. amerikanske dollar, før den igjen falt til 9,67 kroner pr. dollar. 

«Børsene har hatt en svært god måned, tross mye fokus på resesjon i markedet. Rentemøtene til både ESB og Fed (den amerikanske sentralbanken) resulterte riktignok i høyere renter, men i begge tilfeller responderte aksjemarkedet med å stige. Energisituasjonen i Europa har gjort sitt til at gassprisene har steget, samtidig som oljeprisen stort sett har ligget godt over 100 dollar fatet. Dette er faktorer som er kronepositive og som kan være med på å forklare styrkingen,» skriver Berg i oppdateringen.

Også i Norge pågår det en normalisering av forbruket. Etter et fall i detaljhandelens omsetningsvolum fra april til mai 0,9 prosent, og en generelt fallende tendens det siste året, flatet varehandelsindeksen ut fra mai til juni. 

«Ser vi litt grovt på det, er omsetningsvolumet i detaljhandelen i ferd med å nærme seg trendnivået fra før pandemien,» kommenterer Berg.

På det norske arbeidsmarkedet er ledigheten fortsatt svært lav med en juli-ledighet på 1,6 prosent, justert for sesongvariasjoner. Dette er det laveste nivået på ledigheten siden dataseriens begynnelse i 1981. Norges Bank anslo 1,7 prosent i sin rapport fra juni. 

«På marginen taler tallene for en noe høyere rentebane. Norges Bank har signalisert at de vil heve renten med 0,25 prosent i august».

Avslutningsvis kommenterer Berg de overraskende svake tallene fra kinesisk fabrikkaktivitet. PMI-industri i landet var 50,4 poeng i juli, mens markedet forventet en indeks på 51,5. En indeks over 50 viser økende aktivitetsnivå i økonomien. 

«Nedstenging, trøblete verdikjeder og svakere global etterspørsel tynger aktiviteten», skriver han i oppdateringen.