<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har kostet 37 mrd. dollar: Derfor satser NASA på månen igjen

Klokken 14.33 mandag skyter NASA opp Artemis I i retning månen, som første steg i å komme seg til en annen planet.

Publisert 29. aug. 2022
Oppdatert 29. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
MOT MÅNEN: Raketten er flere år forsinket og har kostet NASA minst 37 milliarder dollar, men om alt går etter planen skytes den opp mandag. REUTERS/Joe Skipper

Dersom alt går etter planen skytes den 32 etasjers høye raketten, den første i NASAs nye måneprogram, opp klokken 14.33 norsk tid mandag ettermiddag.

Det blir første gang de sender opp et romskip mot månen på 50 år. Siste oppskyting i Apollo-programmet var i 1972.

Artemis I skal gå i en seks ukers testflyvning rundt månen før NASA bestemmer seg for om den er trygg nok til å sende opp astronauter, skriver Reuters. Den 2608 tonn tunge rakettens motorer og systemer skal i første omgang settes på prøve.

– Alt som blir gjort under denne oppskytningen, gjør vi for å se hva vi kan bevise og hva vi kan demonstrere som vil redusere risikoen for det bemannede Artemis II-oppdraget, sier astronaut Randy Bresnik til BBC.

Prislapp: 37 milliarder dollar

Raketten er flere år forsinket og har kostet NASA minst 37 milliarder dollar, med budsjetter som stadig har blitt overskredet.

Artemis I skildres som den kraftigste og mest komplekse raketten i verden. Selv om det ikke er noen mennesker om bord i denne omgangen, er det tre menneskelignende mannekenger utstyrt med sensorer som blant annet måler nivåer av stråling.

NASAs mål er at Artemis-programmet skal frakte astronauter til månen så tidlig som 2025. Der er målet å etablere en langsiktig månekoloni som blir sentral for neste steg: Sende mennesker til Mars.

Lekkasje og lyn truer oppskytningen

Artemis I står nå klar ved oppskytningsrampen på Kennedy Space Senter i Florida, men allerede forrige uke ble det kjent at en nylig reparert hydrogenledning kunne sette en stopper for showet. 

Under drivstoffylling i dag tidlig sier talsperson for NASA, Derrol Nails, at de etterforsker enda en mulig hydrogenlekkasje.

– Teamet jobber nå med å få oversikt over om det er en lekkasje, hvor den er og hvor ille det det er – hvis det er en, sier han til Space.

Det er også lynnedslag i området som kan sette oppskytingen på vent. NASA har satt 2. og 5. september som reservedatoer.