<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Opplever ren angst

Galopperende energipriser tvinger tyske industribedrifter til å stanse produksjonen. – Alarmerende utvikling, sier økonomiminister Robert Habeck.

Publisert 31. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord
Article lead
lead
SLÅR ALARM: Tysklands økonomiminister Robert Habeck. Foto: NTB
SLÅR ALARM: Tysklands økonomiminister Robert Habeck. Foto: NTB

Tyske industribedrifter må nå stanse produksjonen som en konsekvens av energiprisene som har tatt av etter Russlands struping av gassleveransene, skriver Financial Times.

– Dette er ikke gode nyheter, sa Tysklands økonomiminister Robert Habeck på en pressekonferanse med forbundskansler Olaf Scholz og finansminister Christian Lindner i etterkant av et lukket regjeringsmøte utenfor Berlin.

– Industrien har jobbet hardt for å redusere gassforbruket de siste månedene, ved å skifte over til alternativt drivstoff som olje, gjøre prosesser mer effektive og å kutte produksjon. Men noen bedrifter har også stanset produksjonen fullstendig, og det er en alarmerende utvikling, legger han til.

– Opplever ren angst 

Ifølge ministeren rammer energiprisene alt fra store industriselskaper til små og mellomstore bedrifter som utgjør «Mittelstand».

– Hvor enn energi er en viktig del av forretningsmodellen, opplever selskaper ren angst. Forretningsmodellen for store deler av tysk industri er basert på overfloden av russisk gass som var billigere enn gass fra andre regioner. Dette konkurransefortrinnet vil ikke komme tilbake med det første – hvis det i det hele tatt, fortsetter Habeck. 

Ministerens uttalelser kommer samtidig som Russland har stoppet gassleveransene gjennom Nord Stream 1 for tre dager grunnet planlagt vedlikehold. Gassprisene har mer enn doblet seg siden Gazprom først begynte å holde igjen gass for tre måneder siden.

Bransjetopp advarte

Financial Times omtaler videre Siegfried Russwurm, lederen for tysk industris største arbeidsgiverorganisasjon BDI, som tidligere denne måneden også advarte mot utviklingen. 

– Mange selskaper må stenge ned produksjonen fordi kostnader og inntekter ikke lenger matcher hverandre. De sliter ikke bare med høyere energipriser, men også renteøkningene i USA og den svakere veksten i Kina – ett av Tysklands største eksportmarkeder, sa han. 

Pessimismen underbygges av IFO-indeksen for tilliten i tysk næringsliv, som nylig viste et fall fra reviderte 88,7 i juli til 88,5 i august. Dette er den laveste noteringen på mer enn to år.