<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår valutasjokk

Pundet har ikke vært svakere mot dollaren siden 1985. Investorer frykter for britisk økonomi, og ser økt sannsynlighet for paritet allerede neste år.

Publisert 5. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 442 ord
DYSTRE UTSIKTER: For det britiske pundet. Foto: NTB

Britiske pund falt mandag til sitt laveste mot dollar siden 1985. Og investorer tviler på at det stopper der.

– De økonomiske utfordringene britisk økonomi går i møte er trolig av et omfang så stort som noe vi har sett i vår levetid, sier investeringsdirektør Mark Dowding i BlueBay Asset Management til Wall Street Journal.

GBPUSD-paritet neste år?

Han mener sannsynligheten øker for at pundet stuper til paritet allerede neste år. Pundet vil i så fall synke lavere enn noensinne mot dollaren i valutakrysningens over 200-årige historie. Det nærmeste pundet har vært paritet mot dollar var i 1985. Da var GBPUSD nede i 1,05 før verdens største økonomier gikk sammen for å svekke dollaren gjennom den såkalte Plaza Accord-avtalen.

Mandag ettermiddag står GBPUSD i 1,1497.

– Vi ser et virkelig dystert hendelsesforløp der Storbritannia går på en «kvasi-emerging market-krise», og nærmest må tilbake til Det internasjonale pengefondet (IMF) for en redningspakke. I 1976 tvang pundkrisen Storbritannia til å søke et IMF-lån på 3,9 milliarder pund. Det er det aller verste av scenarier, sier Dowding videre til avisen.

Spår sjokkhøy inflasjon

Pundsvekkelsen er en bieffekt av dollarrallyet, men også et speilbilde av hvor britisk økonomi befinner seg akkurat nå. De galopperende gassprisene, som igjen har gått amok etter at Russland har bestemt seg for ikke å gjenåpne Nord Stream 1 med det første, kan sette mange husholdninger ute av stand til å betale vinterens strømregninger. I tillegg kommer usikkerheten rundt hvilken økonomisk politikk den neste statsministeren vil føre, samt Bank of Englands evne til å kontrollere den skyhøye inflasjonen.

Goldman Sachs advarte før helgen mot at energikrisen kan løfte britisk inflasjon over 22 prosent neste år, noe som i så fall vil senke britisk BNP med 3,4 prosent, ifølge bankens prognoser.

– Alltid levd over evne

Pundet er også sårbart for et voksende driftsunderskudd mot utlandet (current account, red. anm.). I første kvartal steg dette til rekordhøye 8,3 prosent av BNP, delvis grunnet den dyrere drivstoffimporten. 

Tidligere sentralbanksjef Mark Carney uttrykte det som at britene var i ferd med å gjøre seg avhengige av «godheten hos fremmede», eller utenlandske investorer, for å fylle finansieringsgapet. Wall Street Journal påpeker at utenlandske investorer stort sett har vært fornøyde med å spille den rollen, ved å kjøpe britiske selskaper, aksjer, eiendom og statsgjeld.

Én fordel med det svakere pundet er at det får aktiva til å se billigere ut for ikke-briter, i tillegg til en mer konkurransedyktig eksportsektor.

– Storbritannia har på en måte alltid levd over evne. Robust etterspørsel fra utenlandske investorer etter britiske aksjer er den eneste måten Storbritannia har vært i stand til å lukke gapet på, sier porteføljeforvalter Guillaume Paillat hos Aviva Investors.