<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bitcoin-utvinnere går en dyr vinter i møte

Selskapene som utvinner kryptovaluta taper på både fallende priser og stigende strømutgifter.

Publisert 9. sep. 2022
Oppdatert 9. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
BLIR DYRT: Å utvinne kryptovaluta krever enorme mengder strøm – og strømprisen går trolig nye rekorder i møte. Andrey Rudakov/Bloomberg

Mens kryptoprisene forblir på et langt lavere nivå enn tidligere, møter selskapene som utvinner Bitcoin stadig flere økonomiske problemer, skriver Bloomberg.

Resultatene viser at de største utvinningsselskapene i USA tapte til sammen over 1 milliard dollar i andre kvartal 2022.

Inntektene fra bitcoin-utvinning er på sitt laveste på to år, noe det er flere årsaker til. Det krever enorme mengder strøm å utvinne kryptovaluta, og det høye kraftbehovet verden over har resultert i skyhøye kostnader.

Bitcoin ned 50,6 prosent

Én bitcoin koster fredag 21.063 dollar, langt under toppnoteringen på 69.044 dollar i november 2021. Flere kryptovalutaer har falt drastisk i verdi, og så langt i år har bitcoin gått ned 50,6 prosent i verdi.

– Forrige gang vi hadde slike nivåer var energiprisene betydelig lavere over hele linjen. Alt etter hvor du er, er energiprisene nå minst 30 prosent høyere, noen steder nesten dobbelt så høy nå, sier adm. direktør Nick Hansen i Luxor til Bloomberg.

KOSTER: Kun de som har strøm-generator eller ekstremt lave strømpriser går i pluss på å utvinne kryptovaluta om dagen. Andrey Rudakov/Bloomberg

Ifølge nettavisen har utvinningsverdien pr. enhet datakraft falt til 7,7 cent, det laveste siden september 2020. I juni, da kryptomarkedet krakket, måtte selskapene selge kryptovaluta for å dekke kostnadene.

– Med alle kostnader tatt i betraktning, så er det bare utvinnere med ekstremt lave strømpriser som går med overskudd akkurat nå, sier krypto-analyst Jaran Mellerud hos Arcane Crypto.

Krig og hetebølge

Krigen i Ukraina og hetebølgen som har herjet i utvinningshovedstaden Texas er blant årsakene til de høye energiprisene om dagen.

Selskapene som står for utvinningen av kryptovaluta har blitt hardt rammet i år. Marathon Digital Holdings aksje er ned 65 prosent så langt, Riot Blockchains er ned 71 prosent og Core Scientific har stupt 81 prosent.