<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk aksje blant de mest shortede i Europa

– Det er allerede tøft for SBB med sin høye belåningsgrad, og selskapet kan tvinges til å bryte visse avtaler. Det vil ikke være bra for eiendomsporteføljen, sier analytiker i Pareto Securities om aksjen som er blant de mest shortede i Europa.

Publisert 9. sep. 2022
Oppdatert 9. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
PÅ TYNN IS: Det gjeldsdominerte svenske eiendomsselskapet SBB sliter med kjempehopp i lånekostnader når rentene stadig heves. Aksjen er blant de mest shortede i Europa. Grunnlegger Ilija Batljan.  Foto: Eivind Yggeseth

2022 har vært blytungt for det svenske eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), som med en enorm belåningsgrad opplever kjempehopp i lånekostnader når rentene stadig heves.

SBB har rundt 500 millioner dollar i gjeld som forfaller neste år, og 1 milliard dollar i obligasjoner og lån som forfaller i 2024, ifølge data samlet av Bloomberg. 

På grunn av de store gjeldsbekymringene er aksjen blant de mest shortede i Europa, og flere norske investorer har vært med på å presse børskursen fra 66 til rundt 15 kroner, en nedgang nær 80 prosent hittil i år. 

Investorer ser imidlertid ingen bedring, og frykter dermed at det værste ikke er over for den svenske eiendomsaksjen.

Konkursprising i SBB-lån

«Insane med gjeld»

Bekymringene rundt gjeldsnivået til selskapet bunner ut i at selskapet tok opp mye gjeld ved pandemiens inntreden, for så å bygge seg opp en eiendomsportefølje bestående av over 2.500 eiendommer over hele Norden. 

Det Stockholm-baserte eiendomsselskapet beveger seg dermed på svært tynn is med en verdsettelse som stadig faller, kapitalkostnader som stiger og svenske boligpriser som er anslått å falle så mye som 20 prosent- og risikerer å bli presset til å storselge eiendommer for å forsvare kredittvurderingen. 

Torsdag ble det signert en intensjonsavtale om å selge eiendommer verdt 9 milliarder kroner til en uidentifisert institusjonell investor. 

En fare for å bryte avtaler

Analytiker Emil Ekholm i Pareto Securities uttalte i et intervju forrige uke at selskapet lever farlig med en skyhøy belåningsgrad når rentene stadig heves. 

– Det er allerede tøft for SBB med sin høye belåningsgrad. Under et slikt scenario kan man bryte visse avtaler, og det vil ikke være bra for eiendomsporteføljen, sa han. 

SBB var relativt ukjent i kredittmarkeder utenfor Sverige før utbruddet av koronapandemien, noe som endret seg brått etter at selskapet samlet milliarder av euro med gjeld fra obligasjonsmarkedene.