<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norske bedrifter merker kostnadspresset

Norges Banks regionale nettverk tror pris- og kostnadsveksten og høyere renter vil bidra til at aktiviteten faller litt fremover.

Publisert 13. sep. 2022
Oppdatert 13. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 140 ord
SENTRALBANKSJEF: Ida Wolden Bache. Foto: NTB

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk tror pris- og kostnadsveksten og høyere renter vil bidra til at aktiviteten faller litt fremover, går det frem av en rapport fra Norges Bank tirsdag.

Prisveksten er høy, og har ifølge nettverket økt gjennom sommeren. Samtidig aktivitetsveksten har avtatt. 

«Det er fortsatt mange bedrifter som begrenses av kapasitetsproblemer, men andelen er lavere enn i mai og nedgangen er bredt basert. Nesten halvparten av bedriftene sliter med å få tak i arbeidskraft», heter det.

Veksten i bedriftenes utsalgspriser er nå faktisk den høyeste siden oppstarten av Regionalt nettverk i 2002. Over halvparten av bedriftene tror prisene vil øke mindre det kommende året.

Bedriftene venter fallende aktivitet gjennom høsten og vinteren, og at etterspørselen vil dempes fremover, særlig fra husholdningene og oppdragsgivere i bygg- og anleggsnæringen.

Kontaktene venter en årslønnsvekst i år på 4,0 prosent, litt opp fra anslaget i mai.