<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland vil nasjonalisere gassgigant med historisk redningsaksjon

Den tyske regjeringen planlegger historisk redningsaksjon for å nasjonalisere gassgigant i kampen mot å avverge kollaps av tysk energisektor.

Publisert 20. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 166 ord
HISTORISK REDNINGSAKSJON: Den tyske regjeringen planlegger å spytte inn rundt 8 milliarder euro i det tyskland-baserte energiselskapet Uniper SE. Foto: Bloomberg

Den tyske regjeringen planlegger å spytte inn rundt 8 milliarder euro i det Tyskland-baserte energiselskapet Uniper SE som en del av en historisk avtale om å nasjonalisere gassgiganten og avverge en kollaps av landets energisektor. 

Uniper bekreftet tirsdag at de er i endelige diskusjoner med regjeringen om en pakke som vil inkludere en kapitaløkning på 8 milliarder euro, tegnet i sin helhet av regjeringen. Berlin vil også kjøpe aksjene til sin hovedaksjonær, finske Fortum Oyj. 

Største tyske kjøperen av russisk gass

Uniper er den største tyske kjøperen av russisk gass- hvilket setter selskapet i en svært ugunstig posisjon gitt Moskvas tiltak for å kutte energistrømmene til Europa som en motreaksjon på krigsrelaterte sanksjoner.

Regjeringen var derfor presset til å handle for å unngå at selskapets utfordrende posisjon vil hemme Europas største økonomi- og også true drivstoff-forsyningen. 

Uniper-aksjen steg 3 prosent tirsdag. Fortum-aksjen steg 9,5 prosent før handelen ble stoppet av børsen. 

Den nye avtalen ville erstatte en redningsplan fra juli som ville ha gitt regjeringen en eierandel på 30 prosent i Uniper.