Den britiske økonomien er under hardt press, og finansminister Kwasi Kwarteng har ikke bidratt til å roe ned markedene med «minibudsjettet» han la frem før helgen.
Pundet stuper og var i asiatisk handel mandag nede på sitt svakeste mot dollar noensinne – med GBPUSD på 1,0350. Dagsfallet på nesten 5 prosent er det største siden under coronakrakket i mars 2020.
Kwartengs løfter om å kjøre på med skattekutt har økt frykten i markedene for at finanspolitikken vil sende inflasjon og offentlig forbruk til himmels. Flere analytikere roper nå på aggressive renteøkninger fra Bank of England (BoE), og enkelte allerede denne uken.
– Vil bare bli verre
– Kollapsen i pundet viser at markedene mangler tro på Storbritannia og at landets finansielle styrke er under beleiring. Pundet er en hårsbredd fra paritet, og situasjonen vil bare bli verre herfra, sier strateg Jessica Amir hos Saxo Capital Markets i Sydney til Bloomberg.
Derivathandelen peker mot ytterligere pundsvekkelse, og opsjonsmarkedet viser ifølge nyhetsbyrået rundt 60 prosent sjanse for at pundet når paritet mot dollar i løpet av 2022. Dette er opp fra 32 prosent på fredag.
Samtidig viser tall fra Commodity Futures Trading Commission at hedgefond i uken frem til 20. september la inn 13.488 netto «long-kontrakter», altså veddemål på pundstyrkelse.
Telegraph skrev søndag at statsminister Liz Truss kan vente seg et opprør fra såkalte «Tory backbenchers» mot hennes skattekutt hvis pundet faller til paritet mot dollaren.
Renteregning eser ut
Rentene på britiske statsobligasjoner reagerte fredag med rekordhøy oppgang for flere løpetider, og ifølge Bloomberg risikerer regjeringen at finansieringen av regjeringens vekstplan fordyres dramatisk. Estimater viser at planen krever 400 milliarder pund i ekstra låneopptak over de neste fem årene. Dette vil komme på toppen av en renteregning som allerede buler ut grunnet skyhøy inflasjon og renteøkninger fra BoE.
– Jeg forventer at det kan komme en betydelig renteøkning før neste rentemøte. Det handler om å rulle ut makroskytset for å beskytte valutaen. BoE må gjøre noe. Paritet er selvfølgelig noe vi ser på nå, sier Geneve-baserte Rajeev De Mello i GAMA Asset Management, som ifølge nyhetsbyrået sitter short i pundet.
Pundet har hentet seg noe inn siden bunnrekordene tidligere mandag, og GBPUSD står mandag formiddag i 1,0674 i London.