<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trekker kutt av toppskatten – resten består

Etter massiv kritikk og fall på meningsmålingene annonserte Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng mandag at det likevel ikke blir noe av kuttet i toppskatten. Resten av kuttene består, enn så lenge. 

Publisert 3. okt. 2022
Oppdatert 6. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 438 ord
ANGRER: Finansminister Kwasi Kwarteng snakker med media i forkant av det konservative partiets årlige konferanse på International Convention Center i Birmingham, mandag. Foto: NTB

Fredag 23. september annonserte Storbritannias statsminister Liz Truss og hennes finansminister Kwasi Kwarteng forslag om en rekke skattekutt. Blant annet ble det foreslått å stoppe økningen av selskapsskatten fra 19 til 25 prosent, stanse et foreslått tak på bankmenns bonuser, og et kutt i toppskatten fra 45 til 40 prosent for de med inntekter over 150.000 pund (om lag 1,8 millioner kroner).

Mandag annonserte Kwarteng i en uttalelse på Twitter at det ikke blir noe av kuttet i toppskatten likevel. Resten av kuttene får enn så lenge leve videre. 

– Kuttet av toppskatten på 45 prosent er blitt en distraksjon fra vårt overordnede mål om å håndtere utfordringene landet står overfor. Vi kommer ikke til å gå videre med skattekuttet. Vi forstår, og vi har hørt, skriver finansministeren.

Skatteforslaget vil øke statens gjeldsnivå kraftig, samtidig som rentene stiger. Totalt var skattekuttene planlagt å økes, til en kostnad på 72 milliarder pund. Alt skulle finansieres i obligasjonsmarkedet. I august lånte den britiske regjeringen hele 11,8 milliarder pund – 6,5 milliarder mer enn i august 2019.

Onsdag forrige uke berget Bank of England pundet. «Dess mindre de endrer (av skattekuttene, journ.anm.), dess mer juling vil det britiske pundet få», skrev Finansavisens kommentator, Karl Johan Molnes.

Pensjonskassene hadde ikke kontanter til å møte marginkrav om innbetalinger etter at prisene på obligasjonene hadde endret seg. Da grep sentralbanken inn med en injeksjon av kapital. De skulle tilføre obligasjonsmarkedet inntil 5 milliarder pund hver dag i 13 dager for en totalsum på inntil 65 milliarder pund.

Det britiske pundet har styrket seg mot dollaren mandag. På det høyeste steg det til om lag samme nivå som før annonseringen av det nye skatteregimet. Før Kwartengs annonsering steg det med om lag 1,5 prosent mot dollaren, før det justerte seg nedover i etterkant. Klokken 10 styrket pundet seg med «bare» 0,9 prosent mot dollaren, etter å ha falt tilbake etter Kwartengs uttalelse.

En vegg av kritikk

Etter planen ble annonsert, har Truss og hennes tory-styrte regjering møtt mye kritikk. Flere politikere fra Truss' eget parti, det konservative partiet, har sagt de ikke vil stemme for forslaget. I tillegg gikk IMF ut mot skatteforslaget forrige uke, med budskapet «det vil sannsynligvis øke ulikheten i landet».

Søndag gjentok Truss at hun fortsatt ville gjennomføre de obligasjonsfinansierte skattekuttene. 

Da forslaget ble annonsert var den gjennomsnittlige oppslutningen til det konservative partiet på 30 prosent. Mandag var den tre prosentpoeng lavere, på 27 prosent. I samme periode har labour økt oppslutningen med tilsvarende mengde prosentpoeng, til 47 prosent, ifølge Politico

Landsmøtet for det konservative partiet avholdes i Birmingham mellom 2. og 5. oktober. Kwarteng skal tale til partiet på mandag.