<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår oljepris i 110 dollar etter OPEC-kutt: – Alt ligger til rette for høyere priser

Brent-oljeprisen handles torsdag morgen rundt 1,70 dollar pr. høyere enn ved stengetid på Oslo Børs onsdag, etter at OPEC+ onsdag ettermiddag bekreftet produksjonskuttet på 2 millioner fat pr. dag. 

Publisert 6. okt. 2022
Oppdatert 6. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 454 ord
OLJEPRISEN: Oljeplattform utenfor Afrika. Foto: Dreamstime

Avtalen mellom OPEC+-landene kommer i forkant av en EU-embargo på russisk olje, og vil ifølge Reuters legge press på forsyningene i et allerede stramt marked – og øke inflasjonen.

– All utviklingen vi har sett på tilbudssiden på dette tidspunktet legger til rette for det vi tror vil være høyere priser mot slutten av dette året, sier Damien Courvalin i Goldman Sachs til Bloomberg. 

Investeringsbanken har ifølge Bloomberg økt sitt anslag for Brent-oljen i fjerde kvartal med 10 dollar, til 110 dollar pr. fat.

«Oljemarkedet forventes å stramme seg til ytterligere og Brent-oljen vil da stige over 100 dollar pr. fat i løpet av de kommende kvartalene», skriver UBS-analytikere i et notat ifølge Bloomberg.

Reelt lavere

«Selv om reduksjonen er stor på papiret, vil det effektive kuttet være mye mindre fordi kartellet allerede ikke klarer å levere det de skal», bemerker imidlertid analytikere fra Citigroup. 

Den saudiske energiministeren Abdulaziz bin Salman sa ifølge Reuters at det reelle forsyningskuttet vil være på rundt 1 til 1,1 millioner fat pr. dag, og at det er et svar på stigende renter i Vesten og en svekket global økonomi.

Partene ble også enige om å forlenge samarbeidet til 31. desember 2023. Det neste ministermøte i OPEC+ vil bli holdt 4. desember 2022. 

USA frigjør lagre

Ellers vil USA frigjøre de siste 10 millioner fat fra de strategiske oljereservene i henhold til avtalen som ble inngått i mars, ifølge en pressemelding fra Det hvite hus onsdag. President Joe Biden vil fortsette å frigjøre olje fra de strategiske oljelagrene etter behov.

«Biden instruerer videre energiministeren til å utforske eventuelle ytterligere ansvarlige handlinger for å fortsette å øke innenlandsk produksjon umiddelbart», heter det videre fra Det hvite hus.

I lys av gårsdagens handling, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan – med referanse til produksjonskuttet til OPEC+ – vil Biden-administrasjonen også rådføre seg med kongressen om ytterligere verktøy for å redusere OPECs kontroll over energipriser.

«Dagens kunngjøring er en påminnelse om hvorfor det er så kritisk at USA reduserer sin avhengighet av utenlandske kilder til fossilt brensel. Med Inflation Reduction Act er USA nå klar til å gjøre den viktigste investeringen noensinne for å akselerere overgangen til ren energi og samtidig øke energisikkerheten», kommenterer Sullivan videre.

Lagertall

De amerikanske råoljelagrene var ned 1,4 millioner fat i forrige uke til 429,2 millioner fat. Det viser statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA.

På forhånd var det ventet at lagrene skulle være opp 2,1 millioner fat, ifølge Trading Economics.

Tallene fra API tirsdag kveld viste en nedgang i råoljelagrene på 1,8 millioner fat forrige uke. Propan/propylenlagrene i USA var på 84,4 millioner fat i forrige uke, mot 82,8 millioner fat uken før.

Videre var propan/propylen-nettoproduksjonen på 2,457 millioner fat pr. dag, mot 2,515 millioner fat uken før. Eksporten var på 1,385 millioner fat propan/propylen pr. dag, mot 1,475 millioner fat pr. dag uken før.

TDN Direkt