<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oligarkyacht verdt 5 mrd. dukket opp i uventet farvann

Megayachten som tilhører Russlands angivelig rikeste oligark har dukket opp i uventet land. 

Publisert 7. okt. 2022 kl. 12.32
Oppdatert 10. okt. 2022 klokken 08.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
VERDT 5 MRD: Megayachten «Nord», tilhørende den sanksjonerte oligarken og milliardæren Alexei Mordashov(avbildet). Dreamstime, WIkimedia

En luksusyacht verdt over 5 milliarder norske kroner har lagt til kai i Hong Kongs farvann, viser Marine Traffic.

Men megayachten tilhører ikke hvem som helst. Eieren er Alexei Mordashov, som ifølge Forbes er verdens rikeste oligark. Han er hovedaksjonær og styreleder i Russlands største stål- og gruveselskap Severstal.

Yachten la til kai etter etter over en ukes lang reise fra Russland. Mordashov er kraftig sanksjonert av EU og USA.

LIVE TRACKER: Megayachten Nord ble observert like utenfor Hong Kong. Den skal ha lagt seg til kai i kinesisk farvann etter over en ukes reise fra Russland. shiptracker.live

I mars ble hans luksusyacht, den 65 meter lange «Lady M», beslaglagt av italiensk politi i havnen i Imperia.

Myndigheter i Spania, Italia, Frankrike og Fiji har beslaglagt yachter knyttet til sanksjonerte oligarker så langt. Hong Kong kommer derimot ikke røre yachten: 

– Regjeringen i Hong Kong implementerer ikke, og vi har heller ikke juridisk myndighet til å iverksette tiltak mot, ensidige sanksjoner pålagt av andre jurisdiksjoner, sa en talsperson til AFP fredag.

Verdens rikeste oligark

Mordashov skal ha hatt en formue på nær 30 milliarder dollar – rundt 270 milliarder kroner. I likhet med Russlands rikeste personer har han fått formuen barbert kraftig bort siden februar.

Han er oligarken med størst formuesfall, og har tapt rundt 160 milliarder kroner, en reduksjon i formuen på hele 55 prosent siden februar, ifølge Business Insider.

Den 141 meter lange yachten Nord ble levert fra det tyske verftet Lürssen i 2021 og er en av verdens mest ekstravagante luksusyachter, verdt rett i underkant av 5,6 milliarder norske kroner, ifølge Forbes.

De siste månedene har en rekke russisk-eide superyachter blitt flyttet til deler av verden hvor de ikke blir rammet av sanksjoner. Altså til Tyrkia, deler av Asia og Karibia.