<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

ILA-mistanke ved Lerøy-anlegg

Det har oppstått mistanke om fiskesykdommen ILA ved en lokalitet i Vestland fylke som et datterselskap er Lerøy Seafood driver. 

Publisert 20. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 129 ord
MISTANKE: Det har oppstått en ILA-mistanke i Austevoll kommune. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Det er mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten Tobbeholmane i Austevoll kommune i Vestland fylke. 

Det er selskapet Sjøtroll Havbruk AS som driver med oppdrett av laks på lokaliteten, mens Lerøy Seafood er majoritetseier i Sjøtroll. 

Ifølge Mattilsynet varslet Sjøtroll Havbruk dem den 19. oktober om funn forenelig med ILA på fisk ved lokaliteten. Mistanken bygger på positive analyseresultater (PCR) fra PatoGen Analyse på prøver analysert for ILA etter prøvetaging av fisken.

Mattilsynet planlegger snarlig inspeksjon i anlegget for å ta ut oppfølgende prøver slik at Veterinærinstituttet eventuelt skal kunne stadfeste sykdommen ILA.

Dersom mistanken blir bekreftet, blir det om kort tid opprettet en restriksjonssone for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Restriksjonssonen må forventes å ha en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokaliteter med sykdommen.