<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland sliter med statsgjelden

Tyskland, en av verdens mest troverdige låntagere, sliter med å skaffe penger til energistøtte. Med EU ute av markedet dundrer etterspørselen ned.

Publisert 27. okt. 2022 kl. 13.50
Oppdatert 27. okt. 2022 klokken 16.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 366 ord
BITTE: Joachim Nagel, president i den tyske sentralbanken, Deutsche Bundesbank. Foto: Bloomberg

Forrige uke godkjente Tysklands parlament regjeringens forslag om energistøtte til bedrifter og husholdninger. Kostnaden på støttepakken er estimert til å ligge rundt 200 milliarder euro, ifølge Reuters.

På tirsdag ble tyske statsobligasjoner – Bund – med løpetid på 5 år auksjonert, til særdeles laber etterspørsel.

– De siste auksjonene har vært veldig, veldig, veldig dårlige, sier Michael Leister i Commerzbank, til Reuters.

Tidligere denne måneden hadde det tyske finansbyrået (Deutsche Finanzagentur) som målsetning å hente 4 milliarder euro ved en auksjon av 7-års Bund. Der fikk de inn 1,78 milliarder euro – et beløp ikke helt etter planen.

Med et samlet salg under halvparten av målet på 4 milliarder euro – og kun 44,50 cent per etterspurte euro, er det det laveste samlede tilbudet som det tyske finansbyrået noensinne har blitt tilbudt for en 7-års Bund. Det er det nest laveste Bund-salget – uansett løpetid – siden 1999. 

Dermed satt finansbyrået selv igjen med 55 prosent av de forsøkt auksjonerte bundene.

Det er ikke første gang tyskerne sliter med å utstede gjeld. Auksjoner av Bund med løpetid på 2, 7 og 15 år har alle nådd nye bunnpunkt i løpet av de siste 12 månedene. Ikke minst ble nylig om lag en tredjedel av auksjonerte 3-års Bund solgt til hedgefond – en veldig høy andel.

Økt volum og renter

Det kan pekes på to hovedgrunner for den lave etterspørselen: en flom av europeiske obligasjoner samt haukete rentebaner. 

Analytikere Reuters har snakket med mener markedet forventer et økt volum på europeiske obligasjonsauksjoner, siden hele kontinentet skal hente penger gjennom obligasjonssalg for å dekke ulike støttepakker knyttet til energiprisen.

I tillegg bidrar sentralbankenes haukete rentebaner og planer om å trekke seg ut av obligasjonsmarkedene til at etterspørselen etter obligasjonene faller, tett etterfulgt av nedgang i prisen, og påfølgende oppgang i kupongene. 

Bank of America forventer at land i eurosonen vil utstede nettogjeld for rekordhøye 400 milliarder euro. Problemet er at EU og den Europeiske Sentralbanken (ESB) selv er med på utstede gjelden og ikke lenger planlegger for å støvsuge markedet, som de har hatt for vane de siste årene. Nå skal ESB heller redusere sin beholdning av obligasjoner, gjennom kvantitativ tilstramming.

Renten på 10-års Bund stiger torsdag med 8 basispunkter, til en avkastning på 2,19 prosent. 2-åringen har rente på 2,00 prosent, 7-åringen 2,06 prosent og 30-åringen 2,16 prosent.