Verdensøkonomien plages av høy inflasjon, men i onsdagens morgenrapport påpeker sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at en viktig inflasjonsdriver har snudd ned.
Tirsdagens ISM-indeks viser nemlig at et flertall amerikanske industribedrifter nå melder om nedgang i prisene på innsatsvarer.
« Sammen med informasjon om at industriens leveringstider er tilbake til normalen, og at fraktratene nærmer seg et normalt nivå igjen, tyder det på at en viktig inflasjonsdriver nå er på retur. Det gir støtte til vår forventning om at også konsumprisveksten vil falle fra dagens ekstreme nivåer i året som kommer», skriver hun.
Flaskehalsene i verdenshandelen oppsto under coronapandemien, da etterspørselen etter fysiske varer ble mye høyere enn forsyningskjedene klarte å håndtere. Industribedriftene fikk store problemer med å få levert sine produkter i tide, og råvarepriser og transportkostnader gikk i taket.
Men: Lønnsveksten opp
Samtidig trekker Haugland frem at lønnsveksten – en annen viktig kostnads- og inflasjonsdriver, ikke minst for tjenestesektoren – er på opptur.
«I USA har denne kommet opp på sitt høyeste nivå siden 1984, og lite tyder på at den vil roe seg særlig med det første», fortsetter hun.
Sjeføkonomen viser til tirsdagens JOLTS-tall (job openings & labor turnover survey) som viser stadig svært høy temperatur i det amerikanske arbeidsmarkedet. Antallet ledige stillinger var ventet videre ned, men steg i stedet til 10,7 millioner.
«Dette er fortsatt milevis over normalen. Det er hele 1,9 ledige stillinger pr. arbeidsledig i USA, opp fra 1,7 i august. (...) Dermed er det duket for nok et stort rentehopp fra den amerikanske sentralbanken i kveld», konkluderer Haugland.
Konsensus peker mot bred enighet om at styringsrenten heves med 75 basispunkter for fjerde gang på rad, til 3,75-4,00 prosent. Rentedommen faller klokken 19.00 norsk tid.