<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Koster Tyskland 46 mrd. euro å erstatte russisk gass

Den tyske regjeringen estimerer at det vil koste dem 46 milliarder euro å erstatte russisk gass.

Publisert 5. nov. 2022
Oppdatert 5. nov. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 218 ord
Rør ved landfallsanleggene til gassrørledningen Nord Stream 1 i Lubmin, Tyskland. Bilde fra 30. august 2022. Bloomberg

Tysklands regjering forventer at det vil koste dem rundt 46 milliarder euro å erstatte innkjøpet av russisk gass, tilsvarende i underkant av 470 milliarder norske kroner.

Det viser en rapport fra parlamentet, skriver Bloomberg. Den spesifiserer ikke hvilken tidsperiode kostnaden refererer til. 

Det endelige tallet avhenger i stor grad av utviklingen i gassprisene, som nå er omtrent dobbelt så høye som for ett år siden.

– Volatile gasspriser på spotmarkedet, hvor deler av de nødvendige mengdene må skaffes, er av spesiell betydning, skriver økonomidepartementet.

Kjøper mer fra Norge

Russland har svart på vestlige sanksjoner mot Ukraina-invasjonen med å kutte gassforsyningen til Europa. Prisene siden har skutt i været.

Tyskland har vært avhengig av å kjøpe russisk gass, men har jobbet med å finne alternativer. Blant annet kjøper de nå mer fra Norge, i tillegg til å kjøpe flytende naturgass fra USA, Qatar, Algerie og deler av Afrika.

Landet vil i tillegg tilrettelegge for fem LNG-terminaler, men kostnaden for det prosjektet er enda ikke kjent.

Fulle gasslagre

Tidligere denne uken ble det kjent at Tysklands gasslagre er 99 prosent fylt opp. Lagrene skal kompensere og fungere som en slags buffer mot bevegelser i gassprisene, skriver NTB.

Den tyske regjeringen har forsøkt å sikre at lagrene er så godt som fulle idet temperaturene blir kaldere. I år er målet å hjelpe på et mulig totalt frafall av Russlands gassforsyning i vinter.