<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Walmart tilbyr gigantsum til opioid-ofre

Verdens største detaljistkjede, Walmart, tilbyr 3,1 milliarder dollar til ofrene for opioider som ble solgt gjennom deres apoteker.

Publisert 15. nov. 2022 kl. 17.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
Her utenfor en Walmart-butikk i Albany, New York. Bloomberg

Walmart forsøker på denne måten å få satt sluttstrek for en rekke rettssaker som er reist over hele USA. Kampen i retten har pågått i flere år for å få avklart hvorvidt legemiddelselskapene og apotekbransjen kan holdes ansvarlig for den overdosekrisen som fulgte i kjølvannet av overdreven bruk av opioider.

Utspillet fra Walmart følger lignende tilbud fra USAs to største kjeder med apoteker: CVS Health og Walgreen Co. Begge har sagt at de vil betale fem milliarder dollar til delstater og lokalsamfunn.

Det er ennå ikke avklart hvordan de enorme forlikssummene skal brukes. I alt er det snakk om over 50 milliarder dollar – nesten 500 milliarder kroner etter dagens kurs.

Forlik

De fleste av selskapene som framstiller opioider, og de største distribusjonsselskapene, har inngått forlik med delstater og lokale myndigheter som har måttet håndtere ettervirkningene av den opioidkrisen som har forårsaket flere hundre tusen overdosedødsfall.

Bare i 2019 døde over 70.000 personer av overdoser. I løpet av de siste 20 år har over en halv million dødsfall blitt knyttet til bruk av det sterkt vanedannende stoffet opioider og den ulovlig framstilte versjonen fentanyl.

I 2017 erklærte amerikanske helsemyndigheter en offentlig helsekrise og la fram en fempunktsstrategi for å bekjempe overforbruket.

Erkjenner ikke skyld

Walmart er verdens største selskap med 1,8 millioner ansatte i 44 land. Selskapet har sitt hovedkontor i Bentonville i Arkansas. Tilbudet om milliardsummer betyr ikke at Walmart erkjenner skyld i å ha gitt ut reseptbelagte medikamenter på en uhederlig eller slumset måte.

Forlikssummen tilsvarer 2 prosent av selskapets kvartalsinntekter.

– Walmart tror at forliket er til beste for alle parter. Det vil bety en stor hjelp for lokalsamfunn over hele landet i arbeidet med å håndtere opioidkrisen, heter det i en kunngjøring fra selskapet. Det blir understreket at Walmart på det sterkeste avviser påstander om at deres apoteker har opptrådt på en kritikkverdig måte.

(NTB)