<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

John Carew dømt til fengsel i ett år og to måneder

Den tidligere fotballstjernen og eiendomsinvestoren får også en bot på 540.000 kroner.

Publisert 16. nov. 2022 kl. 10.07
Oppdatert 16. nov. 2022 klokken 10.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 369 ord
DØMT: Dommen slår fast at Carew ikke handlet forsettlig, og poengterer at saken kunne vært en tilståelsessak. Beate Oma Dahle / NTB

John Carew er dømt til ubetinget fengsel i ett år og to måneder, i tillegg til en bot på 540.000 kroner. 

Det fremgår av dommen fra Oslo tingrett. E24 skrev om saken først.

Carew sto tiltalt for grovt skattesvik, både uaktsom og forsettlig.

Økokrim mener Carew har unndratt 5,4 millioner kroner i skatt mellom 2014 og 2019. I disse seks årene var han bosatt i Storbritannia. I perioden 2017 til 2019 mener Økokrim at Carew unndro skatten med forsett.

Ikke forsettlig

Dommen slår fast at Carew ikke handlet forsettlig, og poengterer at saken kunne vært en tilståelsessak.

Carews forsvarer, Berit Reiss-Andersen, sier i en uttalelse at de anser dette som en seier.

– Dette viser at John Carew er trodd på alle punkter. Retten har kommet til at han har handlet grovt uaktsomt, men ikke med forsett. Dette har vi hevdet hele tiden, og Carew har vært klar på at han har ønsket å gjøre opp for seg.

Påtalemyndigheten la ned påstand om to års fengsel og en bot på 540.000 kroner. De mente det ikke lå noen formildende omstendigheter i saken.

Reiss-Andersen ba derimot retten om å dømme den tidligere fotballstjernen til samfunnsstraff, og hevdet at Økokrim har kjørt full rettssak mot ham fordi han er kjent.

– Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om skatteunndragelser over mange år av et betydelig beløp. Økokrim vil nå lese dommen grundig for å vurdere om det er grunnlag for å anke dommen, sier førstestatsadvokat Marianne Bender.

– Økokrim har overreagert

Carew har erkjent å uaktsomt ha unndratt skatt, men han nekter for å ha gjort det med vilje. Han sier det skyldes dårlig rådgivning av sin tidligere agent og advokat Per A. Flod.

Carew og Reiss-Andersen vil nå gå nøye gjennom dommen. Carew ønsker ikke å kommentere den.

– Resultatet viser også at Økokrim har overreagert i denne saken. Etter hans uforbeholdne tilståelse burde saken gått som tilståelsessak, noe som også understrekes i dommen, uten all den unødige offentlige ressursbruken saken har påført samfunnet og den offentlige belastningen dette har medført for John Carew, sier forsvareren.

I dommen skriver tingrettsdommeren at dersom skattesviket var begått forsettlig, ville en passende straff vært på rundt 2 år og 7 måneder i fengsel.