<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Arbeidere har overtaket i arbeidsmarkedet

En ny studie viser at arbeidstakerne vil ha overtaket i arbeidsmarkedet lengre enn ventet. 

Publisert 17. nov. 2022
Oppdatert 17. nov. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 222 ord
ENDRING I ARBEIDSMARKEDET: Her fra et kontorbygg i London.  Dreamstime

Den siste tiden har rekordlav arbeidsledighet ført til at arbeidsgivere sliter med å få tak i kvalifiserte arbeidere. Arbeidsgivere sliter også med å beholde talent.

En ny studie utført av økonomer ved Glassdoor og Indeed viser at arbeidstakere vil ha overtaket i arbeidsmarkedet lengre enn antatt, ifølge Bloomberg.

Studien analyserte sysselsettingstrender over hele USA, Canada, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Australia, Japan og Kina. 

Frykt for en potensiell resesjon neste år kan føre til at selskapene bremser ned på nyansettelser på kort sikt, fant studien.

Likevel fastslår studien at jobbsøkerne vil fortsette å sitte på makten.  

En aldrende befolkning i kombinasjon med redusert immigrasjon har ført til at det er færre arbeidere på markedet. Som et resultat av dette vil bemanningen i enkelte bransjer forbli utfordrende i årene som kommer.

Langsiktige utfordringer

Sjeføkonom Aaron Terrazas i Glassdoor mener effektene av en aldrende arbeidsstyrke vil bli mer tydelig:

– Det er lett å blande den kortsiktige endringen med langsiktige strukturelle utfordringer i arbeidsmarkedet, sier han ifølge Bloomberg. 

I tillegg trekkes en drastisk reduksjon i innvandringen, spesielt i USA, frem som en årsak til at sektorer som helsevesen, matservering og hotellvirksomhet sliter med å få tak i arbeidskraft. 

Studien konkluderer med at arbeidsgivere må gi ansatte fleksible ordninger og tilby hjemmekontor, være konkurransedyktig ved å tilby attraktiv lønn og goder, samt skape en sunn kultur hvor man fokuserer på mangfold, rettferdighet og inkludering.