<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Takker nei til møte med Vedum

Finansminister Vedum inviterte de største oppdrettsselskapene til møte på fredag, men de har nå takket høflig nei.  – Naturlig at det er bransjeorganisasjonene som møter, Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark

Publisert 17. nov. 2022
Oppdatert 17. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 376 ord
KOMMER I STEDET: De største lakseselskapene har takket nei til å møte regjeringen, og sender Sjømat Norge i stedet. Foto: NTB

Forslaget om innføring av grunnrenteskatt i havbruk har ført til en relativt høylytt debatt, der børsverdier har forduftet, investeringer i milliardklassen har blitt fryst, og flere selskaper varsler permitteringer av ansatte innen foredling.

Både Lerøy Seafood og SalMar har i løpet av kort tid sendt permitteringsvarsel til totalt 1.190 ansatte innen bearbeiding og foredling, hvor begge selskapene legger skylden på at det ikke er fastpriskontrakter å oppdrive, som følge av regjeringens foreslåtte lakseskatt.

Under NRK Dagsrevyen mandag kveld denne uken var finansminister Trygve Slagsvold Vedum ute i et forsøk på brannslukking og inviterte de største lakseselskapene til et møte på hans kontor fredag.

«Jeg kommer til å invitere de fem-seks store selskapene på en tur til finansdepartementet på fredag. Så får vi sette oss litt ned, jeg tror det er lurt å begynne å snakke litt med innestemme. Ta forslaget på alvor. De kommer til å få grunnrenteskatt. De må betale mer, og så skal de selvfølgelig ikke skatte av inntekter de ikke har, men at de må bidra mer tilbake til kysten – det må de», sa han.

Sender bransjeorganisasjonene i stedet

Ifølge NRK har selskapene nå takket nei til å møte regjeringen. I stedet vil bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene representere næringen.

«De ble invitert til et møte om et forslag som berører hele bransjen. Dermed er det naturlig at det nettopp er bransjeorganisasjonene som møter. De fem største selskapene er representert via oss», sier adm. direktør Geir Ove Ystmark til NRK.

Han synes ikke det er arrogant av selskapene å takke nei, og sier heller at det tvert imot er underlig at bare noen få selskaper skulle få komme med innspill til et forslag som berører hele bransjen.

«Det er raust av de store selskapene å sikre at hele næringen er representert», sier han.

Ifølge NTB er finansminister Vedum skuffet over at de største lakseselskapene ikke velger å dukke opp.

«Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem», sier Vedum til NTB.

Vedum understreker at det aldri har vært et spørsmål å fjerne beskatningen, men at det likevel er i bedriftenes interesse å møte opp.

«De gjør sine egne vurderinger, men min dør er alltid åpen», sier han.