<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Vindkraft til havs har gitt stor etterspørsel etter havbunnsdata

Stor vekst i behovet for havbunns- og undergrunnskompetanse har gitt norske Geoprovider en omsetningsvekst på 50 prosent i år.

Kunnskap om bunnforhold er avgjørende for de som skal bygge havvindparker. Vi hjelper utbyggerne med detaljert informasjon om havbunnen gjennom avansert datainnhenting og vurdering av eksisterende geologiske og geofysiske data. Det sikrer at man finner den beste plasseringen og det beste designet med lavest mulig risiko, sier Wim Lekens.

2600 prosjekter i startgropa

Lekens er CTO og styreleder i energidata- og teknologiselskapet Geoprovider, som nå utvider virksomheten i Norge og satser på det internasjonale havvindmarkedet.

For å møte etterspørselen har Geoprovider økt staben til 45 spesialister og bygget ut prosesseringskapasiteten. Selskapet har nå kontorer i Stavanger, Woking (UK) og Beograd.

Per dags dato ligger det over 2600 prosjekter globalt som venter på å komme i gang. Gjenbruk av data i en tidlig utviklingsfase har vist seg å være en veldig effektiv måte for å akselerere prosjekter og redusere usikkerhet, sier Lekens.

Bruker data fra olje og gassleting

Geoprovider identifiserer og predikerer bunnforhold som gasslekkasjer, svake sedimenter og havbunnsbevegelser. Gjennom dataanalyser kan risikomomenter som gasslommer, jordskjelvrisiko og udetonerte miner lokaliseres.

Undergrunnen og geofysisk avbildning har alltid stått sentralt i leting og utvinning av olje og gass. Geoprovider ser nå at den dyptgående kunnskapen om undergrunnen også gir et enormt fortrinn i havvind-prosjekter. Havvind skaper i tillegg behov for ny kunnskap, spesielt når det gjelder styrke av havbunnen under dynamiske forhold. Dette er kunnskap som er spesielt nødvendig for å kunne plassere de aller største turbinene, sier Lekens.

Mye utvikling går også i å forstå tidligere aktivitet på havbunnen, fra paleolittiske arkeologiske funn, skipsvrak, gammel forurensing og ikke minst udetonert ammunisjon og sjøminer.

Fakta om Geoprovider

  • Geoprovider spesialiserer seg på marin geovitenskap, geomekanikk, 2D og 3D bredbåndprosessering og spesifikke områdeundersøkelser.
  • Vi vurderer havbunns- og undergrunnsrisiko gjennom hele prosjektets livssyklus og bistår med risikoreduksjon.
  • Vi tilbyr unike tjenester gjennom høyoppløselig prosessering av seismikkdata, digitalisering, 3D Petrel visualisering og input til offshore BIM. Tjenestene tilpasses med datastudier i tidlig fase, support, prosjektledelse, tolkning og verifisering.

Beskytter biodiversitet og fiskeri

Lekens er opptatt av at man skal beskytte sårbare marine habitater.

Det eksisterer en sterk kobling mellom livet i havet og havbunnen, noe som er ekstremt viktig å forstå for å sikre minst mulig innvirkning på miljø og fiskeri. Bærekraftig utvikling i forbindelse med havvindutbygging krever en helt ny type beslutningsgrunnlag og rådgivning, sier Lekens.

Den sterke veksten gjør at Geoprovider nå ser etter muligheter for ytterligere utvidelser.

Vi har en omsetningsvekst i år på opp mot 50 prosent med en total omsetning på 45 millioner NOK, opp fra 30 millioner i 2021 så langt uten tilførsel av kapital. Vi gjør oss nå klare for eksterne investorer og ser for oss en emisjon til våren, sier Lekens som ber interesserte ta kontakt.

Les mer om Geoprovider her.

Annonsørinnhold