<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke sett maken siden den kalde krigen

Ukraina-krigen har utløst rakettvekst for øst-europeisk våpenindustri. – Mer enn bare god butikk, sier tsjekkisk leverandør.

Publisert 24. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 376 ord
DOBLER INVESTERINGENE: Polske PGZ (Polska Grupa Zbrojna). Foto: NTB

USA og Storbritannia var de største leverandørene av direkte militær hjelp til Ukraina i perioden 24. januar-3. oktober, viser ifølge Reuters en gjennomgang gjort av Kiel Institute for the World Economy.

Samtidig ser flere tidligere Warszawapakt-land på Ukraina-hjelp som et spørsmål om regional sikkerhet, og Polen og Tsjekkia dukker opp på henholdsvis 3. og 9. plass på listen over militære bidragsytere. 

Utviklingen representerer i neste instans nye muligheter for landenes våpenindustri.

Polakker dobler investeringer

– Øst-europeiske land støtter Ukraina betydelig. Samtidig er det en mulighet for dem til å bygge opp sine militære produksjonsindustrier, sier professor Christoph Trebesch ved Kiel-instituttet.

Den øst-europeiske våpenindustrien spyr ifølge nyhetsbyrået nå ut skytevåpen, bomber og annet militært utstyr i et tempo ikke sett siden den kalde krigen. 

– Når du tar virkeligheten i betraktning, med den pågående Ukraina-krigen og mange land som åpenlyst øker sine forsvarsbudsjetter, utgjør det en reell sjanse til å entre nye markeder og øke eksportinntektene i årene som kommer, sier konsernsjef Sebastian Chwalek i polske PGZ, som kontrollerer drøyt 50 selskaper som lager våpen og ammunisjon – og har eierandeler i titalls andre.

PGZ planlegger investeringer på 8 milliarder zloty (1,8 milliarder dollar) det neste tiåret, noe som betyr en dobling av målsetningen i forkant av krigen.

– Husker russisk okkupasjon

Selskaper og tjenestepersoner for regjeringene i Polen, Slovakia og Tsjekkia opplyser om at opptrapping av produksjonskapasitet og antall ansatte foregår også hos andre våpenprodusenter.

— For tsjekkisk forsvarsindustri gir Ukraina-konflikten og hjelpen den utløser helt klart et løft vi ikke har sett de siste 30 årene, sier Tsjekkias viseforsvarsminister Tomas Kopecny til Reuters.

Tsjekkiske selskaper har levert våpen og militært utstyr til Ukraina for 50 milliarder koruna (2,1 milliarder dollar), og årets våpeneksport vil ifølge nyhetsbyrået være den høyeste siden 1989.

For eksempel omsatte Czechoslovak Group, som eier selskaper som Excalibur Army, Tatra Trucks og Tatra Defence, for 13,8 milliarder koruna i første halvår – nesten en dobling fra samme periode i fjor.

– Leveranser til Ukraina er mer enn bare god butikk. Etter at den russiske aggresjonen startet, har våre leveranser til den ukrainske hæren mangedoblet seg. De fleste tsjekkere husker fortsatt tiden med russisk okkupasjon før 1990, og vi vil ikke ha russiske soldater nært våre grenser, sier talsperson Andrej Cirtek.