<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Desillusjonert kryptoakrobat snakker nesten ut

Da FTX og Alameda Research totalkollapset var milliardene forsvunnet. Nå tumler en desillusjonert kryptoakrobat rundt i en 300 millioners, rotete leilighet på Bahamas.

Publisert 2. des. 2022
Oppdatert 2. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord
VISTE VARIERENDE PERSONLIGHETER: Sam Bankman-Fried tok i mot det amerikanske finans-magasinet Bloomberg i sin luksusleilighet. Desillusjonert og opptatt av å fordele skylden på andre, var reporterens konklusjon. FOTO: Lam Yik/Bloomberg Lam Yik

Det er journalister fra amerikanske Bloomberg som har besøkt den fallerte Bankman-Fried på Bahamas. 

De beskriver oppholdet som både surrealistisk og fullt av vage bortforklaringer. 

Samtidig vedgår hovedpersonen, godt innspunnet i ord og anekdoter, flere grove handlinger langt på vei.

 Blant annet at han brøt egne regler og tjuvlånte klientenes penger.

Blant rot og sko som tidligere ansatte har lagt igjen i leiligheten, forsøker kryptoakrobaten å overbevise Bloombergs journalister om hans uheldige kombinasjon av komisk svak bokføring, feilvurderinger av risiko og total ignoranse rundt selskapenes drift.

LES KOMMENTAR: FTX og kryptoregulering

- Jeg kan fortsatt fremskaffe 8 milliarder dollar for å berge FTX, skal han ha fortalt Bloomberg, som i sin reportasje beskriver intervjusituasjonen som en scene fra filmen Scarface hvor Tony Montana barrikaderer seg i sin villa mens drapslystne fiender sniker seg stadig tettere på.

DESILLUSJONERT KRYPTOKLOVN: Sam Bankman-Fried, blir beskrevet som en fortumlet Tony Montana på sine siste dager i filmen Scareface av magasinet Bloomberg. FOTO: Sarah Silbiger/Bloomberg

Tro versus realitet

- Jeg tror jeg har tatt mange gode beslutninger om forventet avkastning, noen få store idiotiske beslutninger. I retroperspektiv kan de store beslutningene være skikkelig dårlige og overskygge alt annet, sier Bankman-Fried.

Han er den som har tatt det største tapet på én dag på Bloombergs index i historien. Formuen falt med 94 prosent til gjenstående rundt 1 milliard kroner i november måned.

På spørsmål om Alameda Research, FTX egen tradingdesk, måtte følge samme sikkerhetsregler som resten av kryptospekulantene, svarer Bankman-Fried: - Det var større slingringsmonn for Almeda.

Bankman-Fried hevder at milliarder av dollar som kundene har overført til Alameda er borte fordi det simpelthen ble brukt mer penger enn man tjente. Ifølge han selv, skal han ha viet så lite oppmerksomhet på kostnadene, at han ikke forstod at han brukte mer enn hva som kom inn.

- Jeg tror den største feilen var at det ikke var helt klart hvem sin feil det var.

Bankman-Frieds foreldre og flere i toppledelsen i den mislykkede kryptobørsen har kjøpt minst 19 eiendommer i Bahamas over de to siste årene.