<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter ikke ytterligere Opec-kutt

Det er ventet at Opec+ vil holde seg til oljeproduksjonsmålene sine når de møtes søndag, til tross for G7s vedtak om pristak på russisk olje. 

Publisert 4. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 208 ord
HOLDER SEG ROLIG: Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman. Her fra før Opec-møtet i oktober, hvor oljekartellet vedtok betydelige kutt. Foto: Bloomberg

Opec og samarbeidspartnere, som Russland, skal møtes søndag og blant annet diskuter oljeproduksjonsmålene fremover. 

Oljekartellet overrasket USA og Vesten da de i oktober ble enige om å kutte produksjonen med 2 millioner fat pr. dag, rundt 2 prosent av verdens etterspørsel, fra november til slutten av 2023. Dette gjorde at amerikanerne anklaget Opec og hovedsakelig Saudi-Arabia for å ha valgt Russlands side i Ukraina-konflikten. 

Svakere økonomisk utsikter

Opec+ på sin side hevdet at kuttene i produksjonen kom som en følge av svakere økonomiske utsikter og fall i oljeprisen på grunn av lavere kinesisk og global vekst og høyere renter, skriver Reuters. 

Fredag ble imidlertid G7 og Australia enige om et pristak på russisk sjøbåren olje på 60 dollar pr. fat. Kreml var raskt ute og sa de ikke ville selge oljen til under pristaket. Samtidig mener både analytikere og ministre innen oljeproduserende land at det er forvirrende og ineffektivt ettersom Russland selger mesteparten av oljen sin til land som Kina og India, som ikke er med på sanksjonene. 

Opec møttes virtuelt lørdag, uten Russland, og diskuterte hovedsakelig administrative saker, opplyser kilder til Reuters. Pristaket skal ikke ha vært en del av diskusjonene. Men derimot fortalte Opec+-delegater at søndagens møte sannsynligvis ikke vil inneholde ytterligere produksjonskutt på grunn av bekymringer for økonomisk vekst og etterspørsel.