<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hunt fjerner EU-regler og deregulerer finanssektoren

Storbritannia fortsetter prosessen med å løsrive seg fra EU. Nå skal hundrevis av sider med EU-lover gås gjennom med en klar formål: Deregulering.

Publisert 9. des. 2022
Oppdatert 9. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
DEREGULERER: Storbritannias finansminister, Jeremy Hunt. Foto: NTB

Fredag annonserte Storbritannias regjering omfattende reformer av landets regulering av finanssektoren. Reguleringer fra tiden pre-Brexit skal gjennomgår for å stanse «vekstkvelingen», ifølge CNBC. I en pakke med 30 punkter som har fått tilnavnet «Edinburgh-reformene» la finansminister Jeremy Hunt frem hvordan det skal stimuleres til vekst i økonomien.

«Edinburgh-reformene skal sikre at Storbritannias finansielle markedet er blant de mest åpne og attraktive i hele verden. Det skal bli mer attraktivt for selskaper å noteres og hente kapital her», skriver den britiske regjeringen i en pressemelding.

Det er tydeligvis lenge nok siden 31. januar 2020 og Brexit – og enda lengre siden finanskrisen. Flere EU-reguleringer innført med formål å sikre finansiell stabilitet i de britiske markedene skal nå revurderes og mykes opp. 

Blant annet løsnes det opp i reglene om hvordan bankers kundedel er separert fra sin investeringsdel – innført i etterkant av finanskrisen i 2008. I tillegg myknes Senior Managers Regime – regulering av banksektoren innført i 2016 for å ansvarliggjøre ansatte ved å sanksjonere dårlig oppførsel, arbeidsplasskultur eller beslutninger.

Regimet ble i sin tid innført for å redusere risikoen for kunder og å styrke markedets integritet, ved å holde individer ansvarlige for deres handlinger. Nå er «strengtiden» imidlertid over.

«Edinburgh-reformene bruker Brexit-friheten vår til å levere et reguleringsregime som jobber for interessene til briter, og våre selskaper», sier Hunt i en pressemelding.

«Vi vil også gå enda lenger ved å reformere de tyngende EU-lovene som kveler veksten i industrier som teknologi og livsvitenskap.»

Listen over endringer kan i sin helhet leses her.