i et brev sendt til landets banker kommer det frem at Finanstilsynet i Tyrkia har endret regelverket for å presse kommersielle banker å ha mindre utenlandsk valuta.
Ifølge brevet kan netto valutaposisjon ikke være mer enn 5 prosent av egenkapitalen, mens grensen var tidligere 20 prosent. De nye reglene trer i kraft 9. januar skriver Bloomberg.
7 prosents overskudd i desember
Dette innebærer at noen banker blir nødt til å redusere valutaoverskuddet i løpet av den neste måneden. Ifølge offisielle tall er Bankenes netto valutaoverskudd pr. desember på 7 prosent av deres egenkapital.
Regelendringen fra myndighetene kommer etter at sentralbanken beskyldte bankene for å ha utført transaksjoner for fikse deres egne balanser, og at dette igjen har utløst volatilitet i markedet.
Ifølge Bloomberg skal sentralbanken flere ganger de seneste månedene ha advart bankene om å unngå betydelige valutatransaksjoner med utenlandske banker utenom markedstiden.
Hittil i år har den tyrkiske liraen mistet rundt 29 prosent av verdien sammenlignet med dollaren. Av fremvoksende markeder er det bare den argentinske pesosen som har gjort det verre.
Inflasjonsnedgang i november
Tyrkias økonomi sliter for tiden, og forrige mandag ble det kjent at inflasjonen økte med 84,4 prosent i november på årsbasis, noe som er ned fra 85,5 prosent som tyrkerne opplevde i oktober. Da tallene ble lagt frem var det første gang på 18 måneder at tyrkerne opplever en nedgang i inflasjonen.
Inflasjonsstoppet kommer samtidig som at den tyrkiske sentralbanken sier de ikke vil kutte styringsrenten noe mer etter at de 24. november kuttet renten fra 10,5 prosent til 9 prosent.
Politisk press har gjort at den tyrkiske sentralbanken har hatt en uortodoks tilnærming til den høye inflasjonen. Sentralbanken har blant annet kuttet renten med 500 basispunkter, 5 prosentpoeng, siden august, til tross for at l landet har opplevd den høyeste inflasjonen på 25 år.