<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avslører gjennombrudd med fusjonskraft

I morgen, tirsdag, skal USAs energiminister Jennifer Granholm og undersekretær for atomsikkerhet, Jill Hruby, kunngjøre det de betegner som; «et stort vitenskapelig gjennombrudd.

Publisert 12. des. 2022 kl. 09.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 312 ord
Det er USAs energiminister Jennifer Granholm og undersekretær for atomsikkerhet, Jill Hruby, som skal være til stede når forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory ifølge Financial Times presenterer et gjennombrudd med fusjonskraft. FOTO: Bloomberg/U.S GOV

Fusjonskraft er en type energi som oppstår når to atomer fusjoneres (slås sammen) og danner et nytt atom. Denne prosessen frigjør enorme mengder energi på grunn av masseforskjellen mellom de to atomene som slås sammen.

Fusjonsreaksjoner er det som skjer på solen. Ved hjelp av høy temperatur og trykk kan dette gjøres kunstig og den dagen fusjonskraft lykkes vil den være så energirik, at den potensielt kan brukes som en kilde til ren og fornybar energi.

VERDENSNYHET: Er det en milepæl innen det grønne skiftet USAs energiminister Jennifer Granholm skal fortelle verden om i morgen tirsdag? FOTO:Bloomberg

Nå mener forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory i California at de greier å produsere fusjonskraft ved å bruke mindre energi inn i reaktoren enn det som kommer ut.

Stor skepsis

Eksterne energieksperter er selvsagt skeptiske til de oppnådde resultatene og fysikere har siden 1950-tallet forsøkt å utnytte fusjonsreaksjonen som driver solen, men ingen har til nå greid å produsere mer energi enn hva prosessen krever.

Frem til nylig.

Ved Lawrence Livermore National Laboratory i California har et forskerteam ifølge Financial Times benyttet en prosess de kaller inertial confinement fusion. Den virker ved at en liten pellet med hydrogenplasma blir bombardert med verdens største laser. I den prosessen har de nå oppnådd netto energiutvinning.

Tracy Chi, CEO og energiekspert hos Hightower Resource Advisors LLC, skriver på Twitter at; «Dette gjennombruddet innen fusjon er utrolig, men les videre. Fusjonskraft på kommersielt nivå er mest sannsynlig flere tiår unna».

Likevel er teknologiens potensial vanskelig å ignorere. Fusjonsreaksjoner avgir ikke karbon og produserer ikke langlivet radioaktivt avfall.

Et slikt gjennombrudd kan hjelpe verden å raskt gå bort fra å brenne fossilt brensel.

Fusjonsreaksjonen ved det amerikanske forskningsanlegget produserte omtrent 2,5 megajoule energi og laserne krevde 2,1 megajoule energi i prosessen. Dermed ble netto energiuttak 120 prosent. Men dette er data forskerne fortsatt jobber med å analysere.