<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– All tillit til Russland er ødelagt

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg erkjenner at tilliten mellom Russland og Vesten er ødelagt.

Publisert 12. des. 2022
Oppdatert 12. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
TILLITSPROBLEM: For NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NTB

Krigen i Ukraina viser ingen tegn til å dabbe av over vinteren, og russerne fortsetter å bombardere ukrainsk infrastruktur med ødeleggende konsekvenser for sivile. Eksempelvis slo lørdagens droneangrep ut strømmen for 1,5 millioner innbyggere i Odessa.

President Vladimir Putin åpnet i forrige uke for at krigen kan bli en lang prosess , og i et intervju med CNBC erkjenner NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg nå at tilliten mellom Russland og Vesten er ødelagt.

– NATO strevde i tiår med å utvikle et bedre, mer konstruktivt forhold med Russland. Etter avslutningen av den kalde krigen etablerte vi institusjoner som NATO/Russland-rådet, og da jeg var statsminister i Norge husker jeg at president Putin deltok på NATO-toppmøter. (...) Dette var en annen tid der vi arbeidet for et bedre forhold. Russland har gått bort fra alt dette, sier han.

– De kan velge fred

– Selv om kampene tar slutt, vil vi ikke gå tilbake til et slags normalt, vennlig forhold til Russland. Tilliten har blitt ødelagt, fortsetter Stoltenberg til kanalen.

NATOs generalsekretær insisterer overfor CNBC at krigen kan ende når som helst om Russland bestemmer seg for å avslutte kamphandlingene.

– Russland kan gjøre som mange andre europeiske land har gjort det siden andre verdenskrig; de kan velge fred, samarbeid og å stole på sine naboer istedenfor alltid å være så aggressive og true dem slik Russland har gjort igjen og igjen mot Georgia og Ukraina, sier han.