<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 13. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 357 ord
VIL ØKE UTSKIFTINGSTAKTEN: Skifter du et vindu produsert på 1970- eller 80-tallet med et lavenergivindu produsert i dag, reduseres varmetapet gjennom vinduet med hele 70 prosent, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB

44 milliarder i strømstøtte – småpenger til energisparing

Mens strømstøtteordningen koster 44 milliarder kroner, bevilges knapper og glansbilder til energieffektivisering, skriver Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer.

Kuldegradene er for alvor satt inn, og med strømpriser som kryper godt over 5 kroner per kilowattime, har det norske folk sjelden vært mer motivert til å senke energiforbruket. Men det vil ikke regjeringen hjelpe forbrukerne med.

Statsbudsjettet blir formelt sett vedtatt før jul, og de siste dagene har komiteene på Stortinget brukt tiden på å ferdigstille sine innstillinger om bevilgninger. Energikomiteens konklusjoner, med flertallspartiene SV, Ap og Sp i front, er nedslående for oss som hadde håpet på en bredere satsing på enøktiltak.

Regjeringen bevilger altså en promille i energieffektiviserende tiltak sammenlignet med den direkte strømstøtten
Hilde Widerøe Wibe. Foto: Norske Trevarer

Enova får beskjedne 100 millioner kroner i ekstrabevilgning til energieffektiviserende tiltak, mens NVE får 25 millioner til informasjonskampanjer. Kontrasten er stor til de bevilgede 44 milliardene i strømstøtte. Regjeringen bevilger altså en promille i energieffektiviserende tiltak sammenlignet med den direkte strømstøtten.

Et av de enkleste og mest effektive energieffektiviserende tiltakene vi nordmenn kan gjennomføre for å spare strøm finnes det omtrent ikke støtte for, nemlig utskiftning av gamle vinduer. Tall fra Enova viser at vinduer står for opp til 40 prosent av varmetapet i bygninger. Med dagens strømpriser, vil en gjennomsnittsfamilie spare 23.000 kroner i året ved 40 prosents reduksjon av strømbruket. Og skifter du et vindu produsert på 1970- eller 80-tallet med et lavenergivindu produsert i dag, reduseres varmetapet gjennom vinduet med hele 70 prosent.

Vi mener det er på høy tid at Enova får i oppdrag å støtte trinnvis energieffektivisering i alle typer bygg. For å nå regjeringens mål om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030, og for å realisere 1,5 TWh energisparing i bygg i 2023, er det helt nødvendig at regjeringen inngår en tilleggsavtale med Enova slik at mandatet blir glassklart.

Å støtte opp under et storstilt vindusutskiftningstiltak vil frigjøre kapasitet i kraftnettet, medføre lavere strømregninger, ha lang varighet og være et viktig bidrag til reduksjon av CO2-utslipp.

Det merkelige oppe i dette er at den passive holdningen til enøktiltak kommer fra nettopp SV og Arbeiderpartiet. Når vi vet at det både reduserer strømregningen og sparer miljøet, er det vanskelig å forstå regjeringens passivitet.

Hilde Widerøe Wibe

Daglig leder i Norske Trevarer