<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår energikrise i hele 2023

Absolutt alle ekspertene venter at gassprisene i Europa vil holde seg skyhøye gjennom 2023. I gjennomsnitt spår de over 200 dollar pr. fat oljeekvivalenter. Også oljeprisen skal stige noe fra dagens nivåer. 

Publisert 1. jan. 2023
Oppdatert 3. jan. 2023
Lesetid: 9 minutter
Artikkellengde er 2053 ord
ENIGHET: Ståle Kyllingstad og de ti andre ekspertene spår alle ekstreme gasspriser også i 2023.  Foto: Iván Kverme

2022 ble et meget godt år for oljebransjen. Brent-oljen ble i snitt handlet til 99 dollar fatet, varierende fra 75 dollar fatet og 138 dollar fatet. Pristoppen kom kort tid etter Russlands invasjon i Ukraina i slutten av februar. I dag er oljeprisen rundt 85 dollar fatet. 

Gassprisen i Europa, målt etter spotprisen ved terminalen i Nederland (TTF), var i snitt på 140 euro pr. MWh i 2022, som tilsvarer hele 213 dollar pr. fat oljeekvivalenter.  Pristoppen kom i slutten av august, etterfulgt av et stup på rundt 80 prosent, og deretter en rekyl. I skrivende stund er spotprisen rundt 80 euro pr. MWh, eller 140 dollar fatet. 

Olje- og oljeserviceaksjer har gått som en kule på Oslo Børs. Mens andre børser falt kraftig i 2022 grunnet renteoppgang og utsikter til resesjon, er Hovedindeksen omtrent uforandret det seneste året. Equinor startet året på 235 kroner, steg til en ny historisk topp på 410 kroner i sommer og handles nå til 367 kroner. Avkastningen i 2022, inkludert utbytter, er på solide 62 prosent. 

Slik tippet de i fjor

Navn Stilling Brent-olje i USD
Lars Barstad Frontline-sjef 85
Anders Kobbernagel Oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading 85
Nadia M. Wiggen Oljeanalytiker i Pareto Securities 85
Kristian Johansen TGS-sjef 81
Berge Gerdt Larsen Oljeinvestor og forretningsmann 77
John Olaisen Analysesjef i ABG Sundal Collier 76
Teodor Sveen-Nilsen Analytiker i SpareBank 1 Markets 75
Carl Arnet BW Energy-sjef 75
Rune Olav Pedersen PGS-sjef 73
Helge Andrè Martinsen Oljeanalytiker i DNB Markets 73
Bjørnar Tonhaugen Analytiker i Rystad Energy 71
Marte Mjøs Persen Daværende olje- og energiminister 70
Jørgen Bruaset Analytiker i Nordea Markets 67
Ståle Kyllingstad IKM-sjef og gründer 66
Jarand Rystad Adm. direktør i Rystad Energy 65

Putin overrasket ekspertene

Skrur vi tiden ett år tilbake, spådde ekspertene i snitt en oljepris på 75 dollar fatet for 2022. Det viste seg til slutt å være 14 dollar fatet for lavt. Lite visste de at Russland skulle invadere Ukraina tre måneder senere. De som var nærmest var Frontline-sjef Lars Barstad, analytiker Anders Kobbernagel i Norwegian Oil Trading og Pareto-analytiker Nadia M. Wiggen. Disse tre hadde alle et prisanslag på 85 dollar fatet.

De som bommet mest var Jarand Rystad i Rystad Energi, oljeservicetopp Ståle Kyllingstad og Nordea-analytiker Jørgen Bruaset. De trodde oljeprisen i 2022 skulle holde seg under 70 dollar fatet.

Venter skyhøye gasspriser

Så, hva med 2023? De elleve ekspertene vi har spurt virker å være enige om at energikrisen i Europa vil fortsette med full kraft. Selv om Europa klarer seg gjennom denne vinteren, er de bekymret for hvordan Europa skal klare å fylle opp gasslagrene før neste vinter uten russisk gass. Etter alle solemerker burde dette også bety skyhøye strømpriser i Europa i 2023.

– Stor gassmangel og stor etterspørsel gjør at vi får høye priser i vinter. Til sommeren og høsten må de fylle lagrene, sier IKM-sjef Ståle Kyllingstad, som spår en gasspris på 225 dollar fatet.

– Fortsatt svært lav russisk rørgasstransport til Europa og økt LNG import til Kina etter covid-gjenåpning vil gi fortsatt svært høye gasspriser i Europa, sier forvalter og tidligere oljeanalytiker, Trond Omdal.

I snitt venter de elleve ekspertene en europeisk gasspris i 2023 på 205 dollar fatet – marginalt lavere enn i 2022, dog fortsatt ekstremt høye nivåer. Den største optimisten er TGS-sjef Kristian Johansen som spår en gasspris på 270 dollar fatet. De som står for det mest forsiktige anslaget, på 175 dollar fatet, er Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy, Trond Omdal, John Olaisen og Berge Gerdt Larsen.

Det bør nevnes at rett etter at ekspertene ble spurt om sine gassprisprognoser for 2023, stupte gassprisene i spotmarkedet med rundt 40 prosent gjennom julen. Prisnedgangen førte også til lavere strømpriser i Europa.

Schieldrop og Omdal er største oljeoptimister

Berge Gerdt Larsen er den mest pessimistiske med tanke på oljeprisen i 2023. Han spår 78 dollar fatet – 21 dollar lavere enn i snittprisen i 2022, og 7 dollar fatet lavere enn dagens priser.

I snitt spår de elleve ekspertene en oljepris på 96 dollar fatet – 3 dollar fatet lavere enn i 2022, men 11 dollar fatet høyere enn i dag. De mest optimistiske er Trond Omdal med sitt anslag på 110 dollar fatet og råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB med sitt anslag på 115 dollar fatet.

Spørsmålene

1. Hva blir snittprisen for Brent-olje i 2023?

2. Hva blir snittprisen for europeisk gass i 2023?

3. Hva tror du vil prege olje- og gassmarkedene i 2023?

Kristian Johansen Foto: Eivind Yggeseth

Kristian Johansen, TGS-sjef

1. 91 dollar fatet.

2. 270 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Jeg er veldig optimistisk med tanke på olje- og gassmarkedet for 2023. Til tross for høy inflasjon og frykt for en global resesjon, tror jeg etterspørselen forsetter å vokse. Transport utgjør mer enn 60 prosent av etterspørselen etter olje og jeg tror spesielt flytrafikken vil vokse i takt med nedgangen i covid-tilfeller spesielt i Kina. Tilbudssiden er preget av åtte år med lave investeringer, OPEC+ landene som stadig truer med nye kutt, frigjøring av strategiske reserver fra Biden-administrasjonen og ikke minst situasjonen i Russland. I sum gjør dette at forbrukerne må forvente fortsatt høye energipriser i 2023, og jeg forventer ytterligere press på energiselskaper til å øke leting og produksjon.

Bjarne Schieldrop Foto: Ivan Kverme

Bjarne Schieldrop, råvaresjef i SEB

1. 115 dollar fatet.

2. 240 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Utviklingen i global økonomi ser dyster ut for 2023, noe som essensielt burde borge for svak etterspørsel etter olje og gass. Det skal mye imidlertid mye til for at global etterspørsel skal falle år for år. Man trenger typ en global finanskrise eller pandemi for at det skal skje. Det blir sterkere etterspørsel fra Kina som gjenåpner etter coronanedstengninger. Global etterspørsel etter olje ventes å øke med 1-2 millioner fat om dagen. Stort bortfall av gass og olje fra Russland til det globale markedet vil fortsette å prege globale energimarkeder generelt, og EU spesielt. Det vil gi relativt høye olje- og gasspriser også i 2023.

Nadia Martin Wiggen Foto: Eivind Yggeseth

Nadia M. Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities

1. 100 dollar fatet.

2. 230 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Kinas gjenåpning etter coronanedstengelsene. Fra en nedgang i oljeetterspørselen på 0,6 millioner fat om dagen, tror vi på en vekst på 1,5 millioner fat om dagen i 2023. Resesjonsaktige krefter fra USA og Europa vil begrense oppsiden for oljeprisene, mens OPEC kan justere produksjonen. Gassmarkedet: Kina vil kjøpe LNG og olje grunnet gjenåpningen, og dette vil drive opp prisene. Et kuldesjokk sent på vinteren er en risikofaktor for europeiske gasspriser. Nå ser lagrene godt forsynte ut og LNG-importen fortsetter. Men Kina våkner opp, noe som vil presse LNG-markedet og drive opp prisene. Vi regner med 60 prosent økt LNG-etterspørsel fra Europa.

Ståle Kyllingstad Foto: Nicolai Giil

Ståle Kyllingstad, IKM-sjef og gründer

1. 101 dollar fatet.

2. 225 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Markedene vil bli preget av stor volatilitet det neste året, der særlig gass er den som vil variere mest. Markedet for olje vil være relativt stabilt de neste månedene, for så å stige utover året, når etterspørselen tar seg opp. OPEC­ + ser ut for å klare å holde oljeprisen over 75 dollar fatet, når etterspørselen synker. Når den øker, vil de sitte stille å la den passere 110 dollar, før de vil øke sin egen produksjon. De ønsker ikke for høy pris heller. Gass: Stor mangel og stor etterspørsel gjør at vi får høy pris i vinter. Til sommeren/høsten må de fylle lagrene. Derfor høy pris.

Helge André Martinsen Foto: NTB

Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets

1. 105 dollar fatet.

2. 200 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Oljemarkedet kommer til å bli preget av svakere økonomisk vekst, men motvirket av mobilitetsforbedring i Asia, og spesielt Kina, som vil støtte etterspørselsvekst. Skiferoljeproduksjon vil bli begrenset av mangel på kapasitet i oljeserviceindustrien, Russlands oljeproduksjon vil falle i første halvår, og OPECs ledige produksjonskapasitet vil være begrenset. Gassmarkedet i Europa vil være preget av voksende importkapasitet for LNG, som vil bedre energisikkerhetssituasjonen. Men det vil fortsatt være en stram global LNG-balanse som gjør at Europa må slåss med Asia om LNG-laster. Vi beregner at vi må ha rundt 13 prosent «demand destruction» for å balansere det europeiske gassmarkedet i 2023.

Teodor Sveen-Nilsen FOTO: Ivan Kverme

Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i SpareBank 1 Markets

1. 85 dollar fatet.

2. 180 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. For oljemarkedet er det to krefter som kommer til å prege markedet: Et stramt fysisk marked, drevet av antatt høyere call on OPEC, redusert frislipp av strategiske lager i USA og sannsynligvis mindre olje fra Russland. På den andre siden vil resesjonsfrykt og lavere anslag for vekst i verdensøkonomien prege etterspørselssiden. Vi gjetter det kan bli to til tre bra kvartaler for oljeprisen og ett til to kvartaler preget av litt brems. For gassmarkedet ser vi at EU sannsynligvis vil ha erstattet bortfallet av russisk gass med økt LNG-kapasitet (regassanlegg) i løpet av 2025/26. Det betyr et stramt gassmarked også i 2023. Vi forventer volatile og høye priser. Det er en viss sannsynlighet for at vi kommer til å oppleve en sommersesong med høye priser som følge av nødvendig lagerbygning foran vinteren 2024. På lang sikt tror vi europeiske gasspriser vil være vesentlig lavere enn i dag.

Bjørnar Tonhaugen Foto: Eivind Yggeseth

Bjørnar Tonhaugen, oljeanalysesjef i Rystad Energy

1. 90 dollar fatet.

2. 175 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Oljemarkedet vil i hovedsak preges av utviklingen i tre risikofaktorer; Russland, resesjon og raffinerikjøringer i Kina (les: oljeetterpørselen), samt hvordan OPEC+ velger å tilpasse sin produksjon. Hovedscenariet vårt er at markedet kun netto mister rundt 1 million fat om dagen fra Russland, global etterspørsel stiger i underkant av 2 millioner fat om dagen, en «myk landing» i økonomien og hvor Kinas gjenåpning ikke gir større covid-nedstengninger, samt hvor OPEC+ velger å understøtte oljeprisen på et relativt høyt nivå. I gassmarkedet er tilbudet av gass til Europa er forventet å falle rundt 3 prosent i 2023. Russisk rørgass driver fallet, men også støttet av mindre egenproduksjon i Europa. Muligheter for høyere LNG-import kompenserer noe for fallet i russisk gass. Totalt sett, betyr dette at Europa må redusere etterpørselen på toppen av en 10 prosent reduksjon i 2022. Europas gassmarked kan få hjelp av økt strømgenerasjon fra vind, sol, vann og kanskje atomkraft i 2023, som ville redusere behovet for gass i strømsektoren. Industriell gassetterspørsel må holdes nede i 2023, som vi tror krever gasspris på over 100 euro pr. megawattime, og som også må være høy for å tiltrekke seg nok LNG.

Berge Gerdt Larsen Foto: Iván Kverme

Berge Gerdt Larsen, oljeinvestor og forretningsmann

1. 78 dollar fatet.

2. 175 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Det er for mye olje i verden i dag og OPEC+ prispolitikk gjelder. Amerikansk skiferoljeproduksjon fortsetter å øke, men med en WTI-pris på under 75 dollar fatet begynner det å flate ut. Høy inflasjon, høye energipriser og sterkt økte renter reduserer kjøpekraften og etterspørsel. Corona i Kina skader økonomien. Etterspørsel etter olje og gass i verden blir ikke særlig økende. Gassprisen i Europa vil påvirkes mer av internasjonale priser på LNG ettersom Europa blir i stand til å motta LNG. Gassprisene i USA er fortsatt lave slik at LNG-prisene vil være stabile.

Trond Omdal Foto: Ivan Kverme

Trond Omdal, forvalter i Pensum Asset Management

1. 110 dollar fatet.

2. 175 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Gjenåpning av Kina etter covid-nedstengninger og konvertering fra gass- til oljeforbruk grunnet høye gasspriser i Europa forventes å gi en global etterspørselsvekst på mer enn 1,5 millioner fat pr. dag selv med sannsynlige resesjoner i Europa og USA. Samtidig vil europeiske sanksjoner mot russisk oljeeksport og OPEC+ produksjonskutt redusere tilbudet med til sammen 2 millioner fat pr. dag. Avslutning av program for tapping av 200 millioner fat amerikanske strategiske nødlagre vil også bidra til et stramt oljemarked. Fortsatt svært lav russisk rørgasstransport til Europa og økt LNG import til Kina etter covid-gjenåpning vil gi fortsatt svært høye gasspriser i Europa.

John Olaisen Foto: Iván Kverme

John Olaisen, analysesjef i ABG Sundal Collier

1. 93 dollar fatet.

2. 175 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

3. Etterspørselen etter olje styres av makro og makro alene. Personlig tror jeg den globale BNP-veksten blir høyere enn Bloomberg konsensus som ligger på rundt 2,0 prosent, men tiden vil vise. Jeg tror tilbudssiden blir viktigere enn etterspørselssiden i 2023. Russlands produksjon kommer til å starte å falle både grunnet sanksjoner og fordi de ikke klarer å opprettholde produksjonen uten hjelp av vestlige olje- og oljeserviceselskaper. Veksten i USAs produksjon kommer til å bli lavere i 2023 og 2024 enn den har vært på mange år.

Magnus Nordby FOTO: Norwegian Oil Trading

Magnus Nordby, oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading

1. 90 dollar fatet.

2. Ingen formening.

3. Etter et ekstremt volatilt 2022 ser vi for oss at svingningene ikke blir like ekstreme i 2023. I motsetning til store deler av verden har Kina fremdeles utfordringer tilknyttet covid-19, men på et eller annet tidspunkt vil også de returnere til «normalen» og da vil oljeetterspørselen øke. OPEC+ vil nok gjøre sitt for at prisen ikke skal falle mye, men skulle resesjonen treffe hardt kan det bli tøft selv for oljekartellet å holde prisen oppe.