<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tallene gir fortsatt hodebry

Tysk inflasjon overrasker på nedsiden, men DNB Markets minner om at trykket i eurosonens største økonomi fortsatt er høyt. 

Publisert 4. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
HODEBRY: For Den europeiske sentralbanken (ESB), ledet av Christine Lagarde. Foto: Bloomberg

Tall sluppet tirsdag viste at tysk inflasjon kom mye ned i desember. Dette overrasker ikke DNB Markets, som i onsdagens morgenrapport viser til at tyske myndigheter denne måneden betalte gassregningen til alle husholdninger, samt små og mellomstore bedrifter.

– Fortsatt hodebry

«Tjenesteinflasjonen, som sånn sett er et bedre mål på faktisk underliggende prispress, steg faktisk i desember til 3,9 prosent på årsbasis fra 3,6 prosent i november. Det gir fortsatt hodebry for ESB», skriver valutaanalytiker Ingvild Borgen.

PÅMINNELSE: Fra valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

Hun mener tirsdagens ledighetstall bekrefter det fortsatt høye trykket i eurosonens største økonomi.

«Generelt har nøkkeltallene fra eurosonen holdt seg oppe betydelig bedre enn ventet siden i fjor sommer, også i de andre store landene. Med den bedrede energisituasjonen er utsiktene langt bedre enn krisescenarioene for eurosonen mange så for seg tidligere i høst. Alt i alt er det da kanskje ikke så rart at de europeiske børsene gikk mot strømmen og steg i går», fortsetter Borgen.

«Litt rart» rentefall

«Litt rarere er det at rentene falt, all den tid de tyske tallene egentlig ikke ga så mye grunn til å tro at ESB skal bli noe mindre aggressiv med å stramme inn pengepolitikken med det første», legger hun til. 

Borgen tror fallet i europeiske renter skyldes noe av det samme som gjorde at rentene i USA falt så mye etter inflasjonstallene fra USA for november – de første som viste lavere prisvekst enn ventet. 

«Nå fikk man tilsvarende «nedsideoverraskelse» i eurosonen, og selv om de underliggende detaljene fortsatt gir sentralbankene grunn til bekymring, var det nok mange som var posisjonert for nok en oppsideoverraskelse. Når den ikke kom, falt altså rentene», heter det videre i dagens morgenrapport.

Mer børsoppgang

Den gode stemningen på de toneangivende Europa-børsene fortsetter onsdag morgen, med tyske DAX opp 1,2 prosent og franske CAC 40 opp én prosent i tidlig handel.

Rentefallet fortsetter også. Den tyske «10-åringen» står i 2,26 prosent, som er ned 12 basispunkter det siste døgnet.